Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do boje s autovraky jde i Trutnov. Město připravilo speciální odstavnou plochu

Před pár měsíci Hradec Králové vyhlásil válku autovrakům, kterých je po městě několik desítek. Podobný problém řeší i nedaleký Trutnov. Na jeho území městská policie a radnice eviduje 25 takových vozů. Vedení města se nyní rozhodlo zakročit a pustilo se do jejich odstranění. Jde však o zdlouhavý proces.

Do boje s autovraky se mohou zapojit i sami občané. Hlásit je mohou na radnici, městské policii nebo pomocí aplikace Hlášení závad, která je dostupná na webu města. „Taková vozidla zbytečně zabírají parkovací místa. Často z nich vytékají provozní kapaliny a zároveň hyzdí veřejné prostranství,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Cílem radnice je odstranit co nejvíce autovraků na pozemcích a silnicích města. Nahlášené vozidlo zkontroluje městská policie a jeho majitele vyzve k odstranění. „Z naší zkušenosti mohu říct, že kolikrát není jednoduché provozovatele dohledat. Stává se, že vozidlo bylo prodáno, původní majitel ho odhlásil, ale nový jej ještě nepřihlásil. V tu chvíli je velmi komplikované najít aktuálního provozovatele vozidla,“ říká Radek Svoboda, ředitel Městské policie Trutnov. 

Ten zároveň dodává, že je nutné rozlišovat vrak a odstavené auto. „Například vrak není technicky způsobilý k provozu na pozemních komunikacích, kdežto dlouhodobě odstavené vozidlo ještě ano. Do jaké skupiny vozidlo patří, o tom rozhoduje silniční správní úřad,“ vysvětluje Radek Svoboda.  

V praxi jde o složitý a zdlouhavý proces, který může trvat až 14 měsíců. Městská policie navíc může řešit jen autovraky, které jsou na pozemcích města na městských komunikacích. Na odstavená auta na krajských silnicích jsou strážníci krátcí. 

Vedení Hradce Králové vyhlásilo válku autovrakům

Znečišťují životní prostředí, blokují parkovací místa a působí dost nevzhledně – řeč je o autovracích, které chce vedení města ze svých ulic v nejbližší době odstranit. Magistrát proto apeluje na majitele vraků, aby své vozy v ideálním případě...

Trutnov zřídil speciální odstavnou plochu  

Pokud má vozidlo přes půl roku propadlou technickou a provozovatel další dva měsíce nereaguje, může vrak městská policie odtáhnout. Náklady následně vymáhá po majiteli, což se velice často nedaří.  

V Trutnově dokonce vznikla i speciální odstavná plocha pro tyto vozidla. „Pokud provozovatel i nadále neprojeví o vozidlo zájem, nebo se nám ho nepodaří zjistit, putuje vozidlo do veřejné dražby. Pokud se v dražbě neprodá, následuje jeho ekologická likvidace,“ říká ředitel strážníků.

Ohodnoť článek

Foto Statutární město Liberec

Štítky autovrak, silnice, parkoviště, válka, odstranění, městská, policie, legislativa, postup, doprava, Trutnov, vrak, auto, automobil, radnice, obecní policie, Hradec Králové, Radek Svoboda, Ivan Adamec, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do boje s autovraky jde i Trutnov. Město připravilo speciální odstavnou plochu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.