Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté na Jičínsku pátrali po nezletilé dívce, do akce se zapojil i vrtulník

Policisté na Jičínsku čtyři hodiny pátrali po třináctileté dívce nemocné cukrovkou. Třináctiletou hledala víc jak desítka policistů, příbuzní, tým STOPA, psovod i vrtulník. Nakonec policisté dívku našli bez zranění zhruba deset kilometrů od domova.

Na policisty se v úterý vpodvečer kolem půl sedmé obrátila matka dívky, která se dceři nemohla dovolat. „Teprve třináctiletá dívka měla kolem 15. hodiny odjet na kole za svými kamarády do Kopidlna. Jelikož pohřešovaná trpí cukrovkou a je závislá na inzulinu, neváhali policisté ani vteřinu a zorganizovali pátrací akci,“ říká policejní mluvčí Eliška Majerová.

 Po dívce pátrala více jak desítka policistů i samotní příbuzní. Do akce se také zapojil i speciální pátrací tým STOPA, policejní psovod a na pomoc byl přivolán i vrtulník.

„Celá pátrací akce skončila po téměř čtyřech hodinách, kdy policisté dívku vypátrali na silnici zhruba deset kilometrů od domova. Následně ji bez zranění předali rodině,“ popsala mluvčí.

Policisté si moc dobře uvědomují, že pohřešování dítěte patří pro každého rodiče mezi nejhorší situace, do kterých se může dostat. V období letních prázdnin, kdy se děti daleko častěji pohybují na neznámých místech, ve městech a jsou často jen ve společnosti svých vrstevníků, se toto riziko zvyšuje. „Pokud takový případ nastane, je pro rodiče situace velmi nepříjemná, stresující a logicky je vyděsí. Je ale nutné reagovat okamžitě. Každá promarněná chvíle oddálí možnost pomoci dítěti, které může být třeba zraněné,“ upozorňuje Eliška Majerová.

Pokud se dítě ztratí, nepřišlo ve smluvenou dobu domů nebo se dlouho neozývá, je podle mluvčí nejdůležitější zachovat klid a zvážit reálné varianty, které mohly nastat.

„Jestliže má dítě u sebe mobilní telefon, který je aktivní, ale dítě ho nezvedá, není vhodné na telefon stále dokola volat. Může se tím vybít baterie. V momentě, kdy rodiče telefonují, může být dítě zabrané do nějaké aktivity a volání vůbec nezaregistruje, na telefonu se mu ale zmeškaný hovor zobrazí a dítě se pak může ozvat později,“ radí Majerová.  

Rodiče by měli nejenom vědět, kam děti jdou a kdy se vrátí, ale také kde bydlí kamarádi dítěte, mít na ně telefonní číslo, a pokud to jde, i na jejich rodiče. „V případě, že se dítě od kamaráda ve smluvenou dobu nevrátí, měli by rodiče začít s hledáním dítěte právě u jeho vrstevníků. Když u kamaráda, kterému rodiče volají, jejich dítě není, je vhodné se ho hned zeptat, jestli ztraceného ten den někde neviděl nebo jestli neví, s kým může být. Pokud to jde, je nejlepší, aby jeden z rodičů zůstal doma a zkoušel volat kamarádům dítěte a druhý z rodičů by měl dítě hledat venku,“ popisuje mluvčí.

Místo, kde je vhodné po dítěti pátrat, je individuální, a závisí na zálibách, zvycích, oblíbených místech a věku dítěte, velikosti obce, ale i na počasí nebo denní době.

Co dělat, jestliže se dítě ztratí nebo se nevrátí domů?

  • Prohledejte místa, kde bylo dítě naposledy.
  • Prohledejte nebezpečná místa v okolí.
  • Kontaktujte rodinu, přátele, sousedy, kamarády či spolužáky dítěte.
  • Neprodleně kontaktujte Policii ČR na bezplatnou tísňovou linku 158.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZSH LK

Štítky policie, pátrání, dítě, nezletilá, STOPA, vrtulník, okres Jičín, Kopidlno, diabetes, Policie České republiky, domov, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na Jičínsku pátrali po nezletilé dívce, do akce se zapojil i vrtulník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.