Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řada turistických cest v Krkonoších je kvůli polomům neprůchodná. Odklízení stromů potrvá několik dní

Středeční noční bouře zejména v západních Krkonoších vážně poškodila řadu lesních porostů. Podle prvních odhadů bude rozsah polomů dosahovat 20.000 metrů krychlových. Množství turistických stezek a cyklotras v západních Krkonoších je neprůchodných. Odhadované množství poničeného dřeva odpovídá asi 20 procentům každoročních těžeb v KRNAP.

"Většina poškození je do 150 hektarů, jde v podstatě o jedno údolí. Takto soustředěné poškození lesa jsme v Krkonoších neměli od roku 2007, kdy se přes hory přehnal orkán Kyrill," řekl vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa.

Správa KRNAP přesný rozsah škod zjišťuje, chce k tomu použít i drony. "Naši piloti dnes ráno poškozenou oblast nalétli a díky záběrům, které z dronu pořídili, jsme schopni velmi přesně spočítat rozsah škod, zasaženou plochu a počet popadaných stromů. To nám mnohem efektivněji pomůže organizovat práce na likvidaci této kalamity. Rádi bychom měli kalamitu zpracovanou do tří měsíců," doplnil Jansa.

Správci KRNAP začátkem června uvedli, že kůrovcová kalamita v Krkonoších má svůj vrchol za sebou a nejspíš se začala blížit ke konci. Kalamita kůrovce v Krkonoších gradovala v posledních třech letech. Podle Jansy by kalamita po středeční bouři, za předpokladu, že se ji podaří včas zpracovat, neměla mít na gradaci kůrovce zásadní vliv.

"Významné zhoršení kůrovcové kalamity by se objevit nemělo. Tím, že kalamitu budeme zpracovávat, tak by se to nemělo projevit na okolních porostech. Nejsilnější je vždy první rojení (kůrovce), a to máme za sebou," řekl Jansa.

Návštěvníci bouří zasažených oblastí Krkonoš by měli dbát zvýšené opatrnosti, hrozí pády větví a poškozených stromů. Zcela uzavřena je například zeleně značená turistická cesta z Ryžoviště na Ručičky po křižovatku s Kládovou cestou. Rozsah kalamity je tak velký, že odstranění stromů z cesty potrvá minimálně týden. "Prosíme, aby návštěvníci nevstupovali do zasažených lokalit a při pohybu v lese se vyvarovali pohybu pod nahnutými či zavěšenými stromy," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Nejničivěji působil v Krkonoších Kyrill

Nejničivějším větrem na území celých Krkonoš za posledních 25 let zůstává orkán Kyrill, který v lednu 2007 poškodil v KRNAP 88.000 metrů krychlových dřeva a zasáhl plochu 3900 hektarů. Středeční bouře ničila lesy lokálně, především v okolí Harrachova v údolí Ryzího potoka. V celých Krkonoších zasáhla podle prvních odhadů plochu asi 1000 až 1500 hektarů. "V Krkonoších není kalamita v rozsahu 20.000 kubíků ročně rozprostřená po celé ploše hor nic neobvyklého. Mimořádný je ale takový zásah v jedné soustředěné oblasti," řekl  Drahný.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech. Rozloha dnešních lesů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, správa, rezervace, lesy, počasí, Krkonoše, strom, turistická stezka, bouřka, Krkonošský národní park, les, Václav Jansa, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada turistických cest v Krkonoších je kvůli polomům neprůchodná. Odklízení stromů potrvá několik dní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.