Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letos se otevřou desítky kilometrů nových dálnic. Kromě úseku mezi Hradcem a Jaroměří, půjde i o úsek na D35

V příštím roce by se mělo pro řidiče otevřít 25,5, kilometru nových úseků dálnic. Ředitelství silnic a dálnic plánuje zprovoznit například úsek i na dálnici D35 mezi Opatovicemi a Časy. Ještě letos se bude moci jezdit po části dálnice z Hradce Králové do Jaroměře a opačně.

Nových dálničních úseků přibývá v České republice jen pomálu. V letošním roce je rozestavěno rovných 151,5 kilometrů. Nově bude ještě v tomto roce zprůjezdněno 46,5 kilometru nových dálničních úseků. Je to téměř dvakrát více než loni. Týkat se to bude i části dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří, ale také úseku mezi Opatovicemi a Časy na dálnici D35.

Z dalších dálničních úseků se po republice zprovozní ten na obchvatu Otrokovic po D55, dále kolem Lubence na dálnici D6 a okolo Panenského Týnce na D7. Přibližně 23 nových kilometrů přibude i na silnicích první třídy.

V roce 2022 by se mělo zprovoznit 25,5 kilometru nových dálničních úseků. Celkem budou tři. Nově bude možné jezdit mezi Časy a Ostrovem na D35, na obchvatu Frýdku Místku na dálnici D48 a také po napojení této části k dálnici D56.

Na dopravní inrastrukturu má stát v letošním roce 61 miliard korun

Výstavba silnic a dálnic má být podle vlády jedním z klíčových impulsů pro Českou ekonomiku po koronavirové krizi. Ředitelství silnici a dálnic proto bude letos disponovat nejvyšší částkou v historii této organizace. V rozpočtu má 61 miliard korun. 

V následujících dvou letech budou plánované rozpočty nižší. Je ale možné, že je vláda ještě upraví. Stát bude muset řešit při financování staveb krátící se přísun peněz z evropských fondů. Jednou z variant by mohlo být větší zapojení soukromých investorů.

První řidiči se po nové D11 z Hradce Králové do Jaroměře dostanou v prosinci. Stavba jde podle plánu

Nový úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře roste řidičům doslova před očima. Ředitelství silnic a dálnic nyní potvrdilo, že jde stavba podle plánu. První řidiči se po ní projedou v prosinci letošního roku. Na velké části nového úseku už...

Stavby dálnic brzdí dlouhé přípravy

Česko podle expertů v porovnání s okolními státy v rychlosti výstavby zaostává. Za vším stojí zdlouhavý proces přípravy. „Velmi pomalý proces přípravy staveb v ČR představuje v průměru třináctileté období, které je nesrovnatelně delší než v okolních zemích, kdy například v Německu je tato lhůta zhruba poloviční. Byrokratická zátěž je z tohoto pohledu jedním z hlavních problémů zaostávání výstavby dálniční sítě ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi," řekl analytik společnosti Cyrrus Petr Pelc.

Aktuálně je v republice sjízdných 1317 kilometrů dálnic. První dálniční úsek byl otevřen před padesáti lety. Tehdy se jednalo o úsek mezi Prahou a Mirošovicemi. 

Například dálniční síť v Polsku, byla ještě před patnácti lety kratší než v České republice. Dnes je tomu přesně opačně. V Polsku přibylo několikanásobně více kilometrů nových dálnic. V příštích letech by ale výstavbu měly urychlit legislativní změny. Díky přijetí liniového zákona se má příprava staveb zkrátit až o třetinu. Další zrychlení by mohlo nastat i v rámci nového stavebního zákona.

Ceny za dálnice jsou v Česku srovnatelné s evropskými státy. Jeden metr čtvereční vyšel v předešlých třech letech na téměř sedm tisíc korun. Obdobné ceny jsou i v Německu, Polsku nebo Španělsku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky dálnice, D11, D35, otevření, kilometry, Česká republika, ŘSD, Hradec Králové, Jaroměř, Česko, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D35, Polsko, stavba, Německo, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos se otevřou desítky kilometrů nových dálnic. Kromě úseku mezi Hradcem a Jaroměří, půjde i o úsek na D35  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.