Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koupání stále bez omezení. Kvalita vody v hradeckém kraji je většinou v pořádku

Voda ke koupání v Královéhradeckém kraji je v pořádku s výjimkou rybníku a koupaliště v Jinolicích na Jičínsku. V Oborském rybníku u Jinolic musejí lidé počítat s horší průhledností vody. Zákaz koupání byl vydán kvůli mikrobiologickému znečištění vody na umělém koupaliště v rekreačním zařízení Eden v Jinolicích. Vyplývá to z dnešních informací na webu Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Hygienici v minulých dnech zkontrolovali kvalitu vody na vodní nádrži Rozkoš u Velké Jesenice, na koupalištích ve volné přírodě Dachova na Jičínsku, Stříbrný rybník u Hradce Králové, Trutnov – Dolce a Vejsplachy ve Vrchlabí. Voda v nich je vhodná ke koupání. V pořádku je voda i v nádržích v Pecce na Jičínsku a Mladých Bukách na Trutnovsku.

Na sezónních umělých koupalištích v Královéhradeckém kraji je voda ke koupání vyhovující s výjimkou koupaliště v rekreačním zařízení Eden v Jinolicích. "Bylo tam zjištěno překročení zdravotně významného mikrobiologického ukazatele jakosti vody ke koupání. Proto zde byl vydán zákaz koupání do doby předložení vyhovujícího výsledku jakosti vody," uvedli hygienici.

Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí.

Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Jinde není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

Ne všechna koupaliště v kraji mají letos otevřeno. Kvůli rekonstrukci dětského bazénu a brouzdaliště je mimo provoz Jiráskovo koupaliště v Náchodě. Kvůli rekonstrukci je letos zavřené i koupaliště ve Vamberku v údolí řeky Zdobnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AI Leino | Pixabay

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Královéhradecký, koupání, Královéhradecký kraj, rybník, Jinolice, okres Jičín, Hradec Králové, Krajská hygienická stanice, Velká Jesenice, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupání stále bez omezení. Kvalita vody v hradeckém kraji je většinou v pořádku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.