Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V pátek se půjde za východem slunce na Sněžku. Oblíbený výšlap se koná tradičně

Stovky lidí se pravidelně schází v Dolní Kalné, aby společně vyšli na nejvyšší horu České republiky a užili si pohled na východ slunce. Letošní 45. ročník se koná tento pátek 2. července. Po registraci v Dolní Kalné se lidé vydají na 50 kilometrů dlouhou cestu.

„Je to především neopakovatelná scenérie letního východu slunce z nejvyššího místa v naší zemi, ale také skvělá atmosféra několika set účastníků, kteří každoročně na tuto zajímavou akci vycházejí. Pro někoho je to krásný přírodní zážitek, pro další pokoření osobních výzev a limitů, pro další zajímavý čas s přáteli či s rodinou,“ říká hlavní organizátor Jiří Drahoňovský z TJ Sokol Dolní Kalná. 

Sraz je tradičně mezi 17:00 a 20:00 u hasičárny v Dolní Kalné. Odtud lidé pokračují 50 kilometrů až na vrchol Sněžky. Po výstupu sejdou účastníci do Špindlerova Mlýna, odkud je zpět do Dolní Kalné odvezou autobusy. 

Trasa pochodu vede z Dolní Kalné přes Kunčice, Dolní Lánov, Čistou v Krkonoších do Černého Dolu. Odtud se pokračuje na Hrnčířskou boudu, Výrovku a Luční Boudu. Poslední zastávkou je poštovna na vrcholu Sněžky. Trasa měří 50 kilometrů a účastníci překonají převýšení 1200 metrů.  

Poslední výšlap se šel v červenci minulého roku  

44. ročníku tradičního nočního výšlapu na Sněžku se minulé léto účastnilo 585 lidí. Nejstaršímu účastníkovi bylo 75 let, Emil Palgutov přijel z Dobrušky. Naopak nejmladší účastnicí pochodu byla Kateřina Vejrová, té bylo teprve devět let. A nešlo pouze o České turisty. Například Richard Janák přijel na tento pochod až z východního Slovenska. Všichni tři rekordmani si vedle památečních listů, které dostali všichni účastníci dálkového pochodu, vysloužili také památeční pohár s motivem Sněžky. 

„Chodím pravidelně, je to super zážitek a ta makačka za to stojí. Ten pohled na východ slunce z nejvyšší hory České republiky je nepopsatelný. To nepochopíte ani z fotky,“ řekl účastník pochodu Lukáš Peterka z Nové Paky. 

Ohodnoť článek

Foto AC&C Public Relations

Štítky Sněžka, východ, slunce, výšlap, tradice, výstup, Krkonoše, Dolní Kalná, výlet, sport, zážitek, Česko, Česká obec sokolská, Luční bouda, Slovensko, Špindlerův Mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek se půjde za východem slunce na Sněžku. Oblíbený výšlap se koná tradičně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.