Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Safari Parku se narodilo pět gepardů. Samice netradičně rodila přímo před zraky návštěvníků

Východočeská zoologická zahrada ve Dvoře Králové má pět nových obyvatel. Samice geparda Spirit porodila dva samečky a tři samice. Ačkoliv porod většinou probíhá v zázemí safari parku, tentokrát ho mohli sledovat i návštěvníci. Pětice mláďat se narodila ve výběhu chovného centra pro gepardy hned vedle glampingových stanů.

„Hosté měli ojedinělou šanci porod sledovat, protože obvykle probíhá v zázemí a v noci. Samice se ovšem částečně ukryla pod keř a porod byl velmi rychlý,“ popisuje událost zooložka Gabriela Linhart. Jelikož vše vypadalo bez komplikací, ošetřovatelé do porodu nezasahovali.  

Pyšná maminka své potomky venku moc dlouho nenechala. S blížící se bouřkou je přesunula do zázemí, kde s nimi setrvala dodnes. K porodu došlo už 6. června. Znovu je návštěvníci zoologické zahrady uvidí za pár týdnů. Ošetřovatelé předpokládají, že pomalu začnou prozkoumávat výběh. Později se matka s mláďaty přestěhuje do expozice v klasické části zahrady. Zatím však není jisté, kdy to bude možné. 

Ačkoliv se samice Spirit o potomky dobře stará, nemají zcela vyhráno. Pro tento druh gepardů je typická vysoká úmrtnost po porodu. Také proto jsou vrhy větší, než je u tak velkých kočkovitých šelem obvyklé. 

Pomohla nová metoda připouštění  

Podle chovatelů za úspěchem stojí i nová metoda připouštění. Spirit byla v kontaktu se dvěma samci – bratry Thomasem a Toulousem. Společná rivalita zvyšovala šanci na úspěch. „Víme ovšem spolehlivě, že se se Spirit pářil Thomas, který je otcem,“ doplňuje zooložka.  

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem statisticky patří mezi nejúspěšnější chovatele gepardů na světě. První mládě se zde narodilo už v roce 1988. Od té doby se jich v Podkrkonoší povedlo odchovat již na 70. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky gepard, mládě, Safari Park, zoo, Dvůr Králové, narození, porod, novinka, zahrada, zvíře, kočka, foto, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, stan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Parku se narodilo pět gepardů. Samice netradičně rodila přímo před zraky návštěvníků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.