Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Hradci Králové stoupl zájem o kurzy na odpočet trestných bodů

Zájem o kurzy s možností odmazání trestných bodů na dopravním polygonu v areálu letiště v Hradci Králové vzrostl. Řidiči, kteří se snaží zachránit řidičský průkaz, přesto tvoří mezi klienty dopravního výcvikového centra výraznou menšinu. Na kurzy přijíždějí i zájemci z jiných krajů, kde takové zařízení chybí. Jde o jedno z akreditovaných zařízení v ČR, která kurzy bezpečné jízdy s následným odpočtem tří bodů z bodového hodnocení řidiče mohou nabízet.

Ve čtvrtek 1. července to bude 15 let, co začal platit silničního zákon s bodovým systémem hodnocení přestupků řidičů. Školení bezpečné jízdy s odpočtem bodů je možné absolvovat od 1. září 2008. "Mezi účastníky kurzu převažují řidiči z povolání a řidiči, kteří potřebují řidičák k práci," řekl ředitel společnosti S-Drive Jakub Jelínek.

Měsíčně projde kurzy na odpočet bodů na hradeckém polygonů až 40 řidičů. Po pandemické pauze v loňském roce obnovili nabídku kurzů v dubnu. Kurzy na odpočet bodů jsou dvakrát do měsíce, jeden kurz má místo pro 12 lidí a když je poptávka vyšší, termíny přibudou. "Vzhledem k tomu, že nebylo možné kvůli pandemii provést odpočet bodů, zájem výrazně vzrostl, asi o 20 procent," řekl Jelínek.

Hradecký dopravní polygon funguje pět let, loni kvůli koronavirovým opatřením zažil výrazný útlum provozu.

Zájemce musí ze zákona splňovat určité podmínky, například nesmí mít šesti a sedmibodový přestupek, nesmí mít více než deset bodů a vozidlo musí splňovat zákonem daný technický stav. Kurz v Hradci Králové stojí 5950 korun a trvá jeden den. Dopoledne bývá teorie a odpoledne praktické jízdy na polygonu. Kurz na odpočet bodů se od klasického kurzu bezpečné jízdy liší. Lektoři v něm kladou důraz na následky rizikového chování za volantem, ovládání vozidla nebo znalost dopravních předpisů. "Nejčastějšími přestupky jsou bezpečnostní pásy, rychlost a telefonování za jízdy," řekl lektor hradeckého polygonu Josef Čmuchálek.

Když jde o život, můžeš řídit pod vlivem alkoholu. Tvrzení, které může skončit tragédií

„Dej si pivo. Pokud začne tvoje žena rodit, můžeš ji odvést pod vlivem.“ V dnešní společnosti velice častý argument, který se však nezakládá na pravdě. Skutečně ale může nastat situace, kdy má řidič právo sednout za volant pod vlivem. Říká se ji...

Řidiči, kteří se snaží zachránit řidičský průkaz odpočtem bodů, tvoří na hradeckém polygonu ani ne deset procent všech klientů. Dopravní výcvikové středisko využívají ke zdokonalení řidičů především složky IZS a firmy. Polygon si může pronajmout kdokoli individuálně.

"Zájem o služby polygonu obecně stoupá, lidé se chtějí vzdělávat. To, že si u nás mohou po absolvování kurzu odečíst body, je takovou třešničkou na dortu. Primární jsou kurzy bezpečné jízdy a školy smyku,” uvedl Jelínek.

Podle zástupců hradeckého polygonu v posledních letech roste agresivita řidičů a naopak dovedností za volantem a zkušených řidičů ubývá. "Čím lépe se chováte na silnici, tím více vyvoláváte agresivitu těch, kteří pospíchají, a to je znepokojující," řekl ČTK Čmuchálek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Peter H | Pixabay

Štítky ČR, automobilová, Hradec Králové, polygon, řidičský, průkaz, kurz, výcvik, odpočet, body, Česko, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové stoupl zájem o kurzy na odpočet trestných bodů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.