Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kraj i město chystají podporu nejvíce zasaženým obcím na jižní Moravě. Na místo odjelo několik hasičů i policistů

V budově krajského úřadu na Pivovarském náměstí v Hradci Králové se dnes sešla bezpečnostní rada kraje. Ta projednala případnou pomoc obcím na jižní Moravě zasaženým tornádem. Královéhradecký kraj je zasaženému regionu připraven pomoci

Podle předpovědí meteorologů se nepředpokládá, že by východ Čech v příštích dnech zasáhly mimořádné klimatické události. 

„Ředitelé krajských složek IZS nás informovali, že už během čtvrtečního večera komunikovali s jihomoravskými partnery a probrali pomoc z jejich strany. Z Královéhradeckého kraje do postižených obcí vyrazilo šest desítek policistů, kteří jsou vybaveni například termovizní a další technikou, a pomáhají zde s dopravou, zajištěním bezpečnosti a také ochranou majetku,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).  

Na jihu Moravy budou v následujících dnech potřeba hlavně takzvaní interventi z řad policie a záchranné služby. Ty budou lidem poskytovat neodkladnou psychickou pomoc a další péči.  

Během dneška na jižní Moravu vyrazilo 36 profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří zde budou pomáhat s prvními likvidačními pracemi. Hasiči by měli na jižní Moravě působit zhruba pět dní, v neděli by měla být celá skupina vystřídána. 

Hasiči zároveň apelují na laickou veřejnost, aby lidé do postižených oblastí sami necestovali. Zbytečně totiž komplikují odjezdové a příjezdové trasy a dopravu v obcích. „Pokud se ptáte, jak můžete pomoci vy, necestujte do oblasti a nevyužívejte za tímto účelem tísňové linky. Jihomoravský kraj aktivoval speciální telefonní linku pro ty, kteří chtějí nabídnout pomoc: 800 129 921,“ uvedli hasiči na sociálních sítích. 

Také Hradcem kdysi prohnalo tornádo. Poškodilo 20 domů

Celou republiku včera šokovalo ničivé tornádo, které se prohnalo jihem Moravy. Zdevastovalo několik vesnic a nechalo za sebou zraněné i mrtvé. Případy výskytu tornáda se v minulosti objevily i na východě Čech.

Hradec Králové chce poskytnout milion korun 

Ještě dnes ráno primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS) potvrdil, že se město bude zabývat případnou finanční pomocí pro nejpostiženější obce na jižní Moravě. „Hned ráno jsem se sešel s vedoucím odboru krizového řízení, abychom společně probrali možnosti okamžité pomoci postiženým obcím. S kolegy z vedení města také diskutujeme možnost finanční pomoci,“ Hrabálek. 

Už kolem oběda bylo stanoveno, že pondělní zastupitelstvo bude schvalovat podporu ve výši jednoho milionu korun.  

VEŘEJNÁ SBÍRKA NA POMOC LIDEM V ZASAŽENÝCH LOKALITÁCH:   

Veřejnou sbírku vyhlásila Diecézní charita Brno. Zájemci mohou postiženým přispět prostřednictvím účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Využít mohou také zaslání DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777.  

Ohodnoť článek

Foto Michal Šťastný

Štítky pomoc, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, jižní Morava, tornádo, charita, podpora, pohroma, foto, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj, Pivovarské náměstí, ODS, Alexandr Hrabálek, Martin Červíček, Morava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj i město chystají podporu nejvíce zasaženým obcím na jižní Moravě. Na místo odjelo několik hasičů i policistů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.