Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Otrávené jídlo nejspíš nebylo ze Stříbrňáku. Zdravotní komplikace mělo 30 osob, pět skončilo v nemocnici

Ve středu v noci musela záchranná služba do kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové. Z jídla se tu přiotrávilo 30 lidí. Šlo především o děti ze Základní školy Pozořice, které zde byly na škole v přírodě. Podle vyšetřování Krajské hygienické stanice pravděpodobně nešlo o otravu z jídla připraveného v kempu.

„Bylo zjištěno, že strava pro účastníky je částečně připravována v jiném stravovacím zařízení mimo kemp Stříbrný rybník a na místo je dovážena,“ řekla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí. Zároveň ale dodala, že nebylo možné zbytky jídla otestovat. Na místě nic nezůstalo.  

Hygienici v současnosti prověřují i provozovnu, která část jídla připravila a poslala do kempu. Celkem bylo odebráno 30 vzorků, 21 stěrů a devět pokrmů. „Výsledky bychom mohli mít k dispozici během týdne. Pracujeme s hypotézou, že by se mohlo jednat o enterotoxikózu, přesnou příčinu potíží ale nebude snadné prokázat,“ dodala Krejčí.  

Hygienici mají vytipovaný pokrm, ze kterého by mohla nákaza pocházet. Jídlo však jedlo dalších 46 lidí, u kterých se žádné obtíže neprojevily.  

“Aktuálně probíhá v celé věci vyšetřování a to, že by byly zdravotní komplikace způsobeny restaurací v kempu je v tuto chvíli pouze spekulace,” napsali zástupci Magistrátu města Hradec Králové, pod který kemp spadá. Kemp na Stříbrném rybníku provozuje městská společnost Městské lesy Hradec Králové. 

Zdravotní potíže mělo 30 lidí. Většinou děti  

Ve středu ráno Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje informovala o tom, že zdravotní komplikace mělo zhruba 20 lidí. Krajští hygienici tento počet nakonec upravili. Žaludeční potíže mělo 27 dětí a tři dospělí. Šlo o studenty a učitele ze Základní školy Pozořice u Brna. V kempu Stříbrný rybník byla na škole v přírodě.  

„Druhý den na škole v přírodě jsme se věnovali učení, prozkoumávání okolí, a především výrobě rytířské zbroji a princeznovských doplňků. Den jsme zakončili pořádným táborákem,“ napsala základní škola na své sociální sítě. První nevolnost se objevila během noci. V nemocnici nakonec skončily tři děti a dvě dospělé ženy.  

Následující den měly děti oddechové dopoledne. K běžnému programu se celá skupina vrátila už ve středu odpoledne. „Děkujeme všem za podporu, starost a péči, nyní je nám všem dobře, skvělá nálada a úsměv nás neopouští a vyrážíme na výlet do lanového parku,“ dodali zástupci ZŠ Pozořice.  

Záchranáři zvažovali vyhlášení mimořádné události 

O zdravotních komplikacích dostali záchranáři poprvé vědět ve středu 23. června kolem půl jedné v noci. Operátoři na místo poslali dvě posádky s lékařem. Po příjezdu na místo bylo třeba roztřídit pacienty, kteří potřebují pomoc jako první a na ty, u kterých není jejich stav natolik vážný.  

Mluvčí hradeckých záchranářů Ivo Novák novinářům potvrdil, že se uvažovalo nad vyhlášením mimořádné nouzové situace. Na tuto variantu byla připravená většina jednotek ve službě i operátoři tísňové linky. Po vyhodnocení situace k tomu nakonec nedošlo. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kemp Stříbrný rybník

Štítky Stříbrný rybník, Hradec Králové, kemp, hygienici, KHS, vyšetřování, otrava, jídlo, , škola v přírodě, nemocnice, mimořádný stav, komplikace, rybník, Pozořice, Krajská hygienická stanice, Ivo Novák, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otrávené jídlo nejspíš nebylo ze Stříbrňáku. Zdravotní komplikace mělo 30 osob, pět skončilo v nemocnici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.