Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Svinišťanech archeologové našli pravěká sídliště i důkazy o boji z roku 1866

Archeologové z budoucího silničního obchvatu Jaroměře hlásí řadu objevů. Našli také pozůstatky dvou pravěkých sídlišť, pohřebiště nebo stopy po prusko-rakouské válce roku 1866 u Svinišťan. Sídliště z mladší doby kamenné u Hořenic je nejpozoruhodnější, jde pravděpodobně o pokračování nedávno objeveného neolitického areálu. Výzkum začal na jaře a je v polovině, podílí se něm UHK s náchodským muzeem a společností Eurovia.

Výzkum probíhá v oblasti, kde ještě před deseti lety byla intenzita archeologických výzkumu na poměry Královéhradeckého kraje nízká. Změnila to výstavba dálnice D11 a obchvatu Jaroměře.

Šest tisíc let staré sídliště u Hořenic patří do mikroregionu, který archeologové považují za významnou sídelní komoru mladší doby kamenné v kraji. Domnívají se, že tamní husté neolitické osídlení souvisí s pravěkou obchodní trasou mezi východními Čechami a Polskem. Dřívější objevy u Hořenic pochází z probíhající stavby D11, která vede nedaleko výzkumu.

"Tento mikroregion severně od Jaroměře byl v neolitu velmi intenzivně osídlen. Osídlení se zřejmě vztahuje ke komunikačním trasám na sever. U Hořenic máme doklady importů kamenné suroviny z dnešního Polska, pravděpodobně se tady i zpracovávala,” řekl archeolog z Univerzity Hradec Králové Ladislav Rytíř. Při aktuálním výzkumu archeologové objevili čtyři půdorysy dlouhých sloupových domů včetně pozůstatků hospodářských objektů.

Další pravěké zemědělské sídliště, tentokrát ze starší doby železné, objevili vědci u Dolan. Zachytili pozůstatky chlebových pecí, nadzemní hospodářské objekty na kůlech i zahloubené objekty. Objevené žárové pohřebiště z pozdní doby bronzové označili archeologové za zajímavé z toho důvodu, že některé zachycené pohřby uložené v keramických nádobách – urnách jsou velice dobře zachovány a obsahují řadu dalších keramických milodarů, což rozšiřuje poznatky o pohřbívání ve své době.

Raně středověké kostrové pohřebiště s patnácti hroby u Svinišťan archeologové datují do druhé poloviny 10. století. V hrobech našli také bronzové záušnice nebo korálky ze skla a jantaru. Konstrukce hrobových jam podle nich svědčí o tom, že zemřelí byli ukládáni na márách. Koster se kvůli kyselosti půdy dochovalo minimum. "Zatím nevíme, k jakému osídlení se pohřebiště vztahuje,” řekl Rytíř.

Archeology nadchl ve Svinišťanech nález, který se váže k prusko-rakouské válce roku 1866 a střetu rakouského IV. armádního sboru s pruským V. armádním sborem. "Mohlo by se sice zdát, že se jedná marginálii, když víme, kdy tam ke střetu mezi pruskou a ustupující rakouskou armádou došlo. V písemných pramenech se uvádí 29. červen 1866. Podařilo se ale zachytit dopady rakouských kartáčových střel, což je v daném kontextu až mikroskopický vhled do každodennosti vojenského života a dobové strategie," řekl Rytíř.

Letošní výročí bitvy 1866 nabídne bitevní scénu a program po celém kraji

Během letošního roku si budou města v Královéhradeckém kraji připomínat 155. výročí bitvy 1866. V ní se střetla vojska Pruského království a Rakouského císařství. Řada měst připravuje svůj vlastní program. Dojde i na rekonstrukci bitvy u Chlumu.

Obchvat Jaroměře o délce zhruba 6,5 kilometrů povede od Hořenic kolem Dolan k Velkému Třebešovu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK | David Taneček

Štítky ČR, archeologie, stavby, silnice, Náchodsko, bitva, 1866, UHK, nález, historie, sídliště, Hořenice, Jaroměř, Univerzita Hradec Králové, prusko-rakouská válka, Svinišťany, Eurovia CS, rytíř, Polsko, Dálnice D11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Čtvrtečka

Mě ani tak nezajímá co tam našli ale daleko víc mě zajímá jak dlouho to bude trvat a hlavně jestli se stihne udělat přivaděč na D11 od Náchoda.

Středa, 4. srpna 2021, 19:16Odpovědět

Ve Svinišťanech archeologové našli pravěká sídliště i důkazy o boji z roku 1866  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.