Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Požár v textilce Veba Broumov výrobu neomezil. Jeho příčinou technická závada

Požár, který v noci na dnešek zasáhl zařízení závodu textilky Veba v Broumově-Olivětíně na Náchodsku, výrobu ve firmě nijak zásadně neomezil. Škodu hasiči odhadli na 15 milionů korun, příčinou požáru zřejmě byla technická závada.

"Továrna od ranních 06:00 mohla zahájit výrobu a v tento okamžik nepředpokládáme, že by požár nějak významně ohrozil včasnou realizaci již sjednaných či budoucích zakázek," řekla mluvčí společnosti Monika Mrštinová.

Veba zaměstnává asi 800 lidí, vyrábí bavlněné tkaniny pro oděvy a bytový textil. Součástí olivětínského závodu je tkalcovna, úpravna tkanin a sklady.

Hasiči uvedli, že v olivětínském areálu hořela kotelna. Firma upřesnila, že se vznítila jednotka ohřevu teplonosného oleje zušlechťovacího stroje, který je součástí provozu úpravny tkanin. Rozšíření ohně na další technologie či do dalších částí továrny se hasičům podařilo zabránit. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Pravděpodobnou příčinou požáru byla podle hasičů netěsnost na technologii ohřevu topného oleje. "Měla za následek únik rozžhaveného oleje a následný zkrat na elektroinstalaci," uvedl mluvčí hasičů Ondřej Sezima.

Příčinu požáru dnes dopoledne na místě zjišťovala skupina složená z vyšetřovatelů hasičů, pracovníků Technického ústavu požární ochrany z Prahy, příslušníků policie a technologa Veby.

Firma předpokládá, že nápravu škod po požáru by mohla zvládnout v řádu týdnů, přesnější odhad je podle mluvčí nyní s ohledem na vyšetřování obtížný. "Předpokládáme, že většinu škod budeme schopni řešit svépomocí," uvedla mluvčí podniku.

O požáru v areálu v broumovské části Olivětín hasiči dostali zprávu v úterý po 19:00. Hasiči z deseti jednotek zasahovali v dýchacích přístrojích s použitím vody a hasební pěny, aby před ohněm uchránili výrobní stroje v přilehlé hale, kde navíc byly další hořlaviny. "V pozdních večerních hodinách se jim podařilo požár dostat zcela pod kontrolu," dodal Sezima.

V Broumově hořela kotelna v areálu firmy Veba. Škoda je 15 milionů korun

V areálu firmy Veba v Broumově na Náchodsku v úterý večer hořela kotelna na topný olej. Škodu vyšetřovatel předběžně stanovil na 15 milionů korun, upřesňovat se bude stejně jako příčina požáru dnes dopoledne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, textil, požár, Veba, Broumov, výroba, okres Náchod, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár v textilce Veba Broumov výrobu neomezil. Jeho příčinou technická závada  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.