Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Řada zemí se posunula do kategorie s nízkým rizikem nákazy

Do zelených zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem se na takzvané mapě cestovatele posunula s platností ode dneška řada zemí. Patří mezi ně mimo jiné Itálie, Bulharsko, Německo nebo Rakousko. Pro tyto země neplatí žádné povinnosti při příjezdu do ČR. Ministerstvo zdravotnictví mapu aktualizovalo den po předchozí změně.

K zemím s nízkým rizikem nákazy od pondělí patřily Albánie, Austrálie, Finsko, Hongkong, Island, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Libanon, Macao, Malta, Monako, Nový Zéland, Polsko, Rumunsko, San Marino, Severní Makedonie, Singapur, Srbsko, Thajsko, Tchaj-wan, USA a Vatikán. Nyní se k nim připojily Bulharsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Maďarsko, Německo, Norsko, Rakousko, Slovensko a Baleárské ostrovy a Madeira.

Do oranžové kategorie značící střední míru rizika se ze zelené přesunulo Monako, z červené si pak polepšily Dánsko, Lotyšsko a Azorské ostrovy. Kromě těchto území jsou v ní Andorra, Belgie, Estonsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Litva, Lucembursko, Portugalsko, Řecko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko a Kanárské ostrovy.

Mezi červené země s vysokým rizikem nákazy už patří pouze Nizozemsko a Španělsko. Do tmavě červené kategorie pak náleží všechny nejmenované státy.

Pro návraty ze zemí z tmavě červené, červené a oranžové kategorie zemí se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. V případě individuální dopravy je nutné u oranžových států absolvovat antigenní nebo PCR test, u červených PCR test do pěti dnů od návratu.

Při návratu ze země s velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Lidé, kteří mají 14 dní po druhé dávce očkování látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo v posledních 180 dnech prodělali covid-19 v zemích EU, ale do samoizolace nemusejí a mohou rovnou po příjezdu na PCR test.

Zůstává také u všech zemí kromě zelených povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Zároveň podle rozhodnutí vlády z počátku června mohou ode dneška do ČR bez omezení přijíždět lidé z celé Evropské unie a Srbska, pokud splní pravidla pro očkování, testování či prodělání nemoci. Očkování musejí být lidé ze zahraničí schopni doložit národním certifikátem.

Stále také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Nepálu, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Opatření ministerstva zdravotnictví aktuálně platí do konce června.

Vstup ze států s extrémním rizikem je umožněn pouze občanům a rezidentům ČR, akreditovaným členům diplomatických misí, případně pokud je vstup osoby v zájmu státu. Při návratu je nutné absolvovat test před cestou, následně PCR test do 24 hodin a poté nejdříve desátý den po příjezdu. Povinná je samoizolace.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cestování, covid, riziko, nákaza, COVID-19, koronavirus, příjezdový, formulář, infekční onemocnění, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Itálie, Německo, Rakousko, Bulharsko, PCR Test, Monako

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada zemí se posunula do kategorie s nízkým rizikem nákazy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.