Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová expozice Muzea východních Čech bude hotová na začátku podzimu. Práce jsou v polovině

Práce na nové stálé expozici dějin Hradce Králové nazvané Cesty města jsou za polovinou. Expozice vzniká od letošního ledna ve čtyřech sálech ve dvou patrech historické budovy Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží. Cena díla se pohybuje kolem 20 milionů korun bez DPH. Hotovo by mělo být na začátku podzimu.

Majitelem historicky cenného objektu muzea je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj.

"Hotové jsou pochozí podlahy, hrubé stavby budov, včetně jejich prvních nátěrů. Naskenovány jsou historické modely města pro interaktivní část expozice, je také vybrané osvětlení pro prvorepublikovou expozici," uvedla mluvčí muzea Lucie Peterková.

Nová expozice bude rozdělena do tří tematických okruhů. První má název Cesta k městu českých královen a bude zaměřená na období 13. až 16. století. Druhá část expozice nazvaná Cesta k pevnosti přiblíží život královéhradeckých obyvatel v období bastionové vojenské pevnosti až do války z roku 1866. Třetí část expozice s názvem K Salonu republiky přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce Králové v posledních desetiletích 19. století do poloviny 40. let 20. století, kdy město dosáhlo dnešní podoby, uvedlo muzeum.

"Momentálně se pracuje na odlévání kopií historických figurín, audiovizuální technice. Vzniká replika Pražského mostu, vybírají se podoby dlažby a imitace povrchů staveb," uvedla Peterková.

Secesní budova na Eliščině nábřeží je v provozu. První návštěvníci by si připravovanou stálou expozici mohli prohlédnout ještě letos. Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, muzea, správa, Hradec Králové, muzeum, expozice, rekonstrukce, Muzeum východních Čech, podzim, Jan Kotěra, Královéhradecký kraj, pevnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová expozice Muzea východních Čech bude hotová na začátku podzimu. Práce jsou v polovině  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.