Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Meteorologové vydávají varování před požáry a vysokými teplotami. Platit bude celý víkend

Meteorologové vydávají hned dvě varování spojené s aktuálním počasím. Od dnešního rána až do půlnoci platí vysoký stupeň nebezpečí před vznikem požárů. Od pravého poledne začne platit výstraha před vysokými teplotami. Ta potrvá minimálně do konce víkendu. Upozornění platí pro celou Českou republiku.

„Doporučujeme dodržovat pravidelný pitný režim. Ideální jsou neslazené nealkoholické nápoje v kombinaci s minerálními vodami,“ upozorňují meteorologové. Dobré je také omezit fyzickou zátěž a pohyb na přímém slunci. Zvláštní kapitolou je nechávání dětí a zvířat v zaparkovaných autech. Podobná situace může v tomto počasí skončit katastrofou.  

V posledních dnech padají teplotní rekordy 

Včerejší teploty se v České republice dostali na hranici tropické třicítky. Úplně nejtepleji bylo v Plzni, kde meteorologové naměřili 33,3 stupně. Během čtvrtka teplotní rekord padl na 105 z 261 stanic. Včerejší průměrná teplota se v celé zemi pohybovala mezi 27 až 32 stupni.  

„Nejtepleji bylo v západní polovině Čech, kde se teploty dostaly až k 33 stupňům," uvedl meteorolog Marjan Sandev. Svůj rekord zaznamenala i meteorologická stanice na Novém Hradci Králové. Zde bylo naměřeno 32 stupňů Celsia.  

Tropické počasí vydrží přes víkend  

Vysoké teploty v Královéhradeckém kraji vydrží minimálně ještě o víkendu. Dnes bude jasno nebo polojasno a denní maxima se dostanou mezi 30 až 33 stupňů. V Krkonoších a Orlických horách bude něco kolem 25 stupňů Celsia. 

První polovina víkendu opět slibuje jasnou nebo polojasnou oblohu a nejvyšší denní teploty od 31 do 34 stupňů. V neděli by mělo být ještě o něco tepleji. V maximech budeme měřit až 35 stupňů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gerd Altmann | Pixaby | Zdroj údaje ČHMÚ

Štítky počasí, horko, předpověď, varování, teploty, tropy, ČR, ČHMU, meteorologové, výstraha, víkend, Česko, Plzeň, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové vydávají varování před požáry a vysokými teplotami. Platit bude celý víkend  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.