Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Lázních Bělohrad začala rekonstrukce náměstí. Postaví se nová radnice

V Lázních Bělohrad na Jičínsku začala výstavba nového objektu radnice a rekonstrukce přilehlé části náměstí K. V. Raise. Celkové náklady jsou 96 milionů korun. Severní část náměstí tvořila dosud jednolitá asfaltová plocha s parkováním "na divoko". Parkování bude po rekonstrukci jasně vymezené, přibude zeleň, lavičky. Parkovací místa budou také u nové budovy úřadu.

Stavební práce začaly v květnu, v soutěži na stavbu zvítězila liberecká firma Syner. Rekonstrukce náměstí by měla skončit do konce letošního roku, výstavba úřadu do června 2022. "Nový úřad bude stát 65 milionů korun, úpravy okolí úřadu vyjdou na 14 milionů a rekonstrukce náměstí na 17 milionů korun. Ceny jsou včetně DPH," řekl starosta Pavel Šubr (STAN).

Město s 3700 obyvateli financuje projekt ze svého, na účtech mělo na novou radnici z prodeje různých nemovitostí a pozemků asi 65 milionů korun. Má v plánu vzít si úvěr ve výši 50 milionů korun.

Budova městského úřadu bude nepodsklepená, třípodlažní, obdélníkového půdorysu s plochou střechou. Centrálním prostorem prvního nadzemního podlaží bude hala, na kterou bude navazovat prostor se schodištěm a výtahem. Bude tam také víceúčelový sál se zázemím, uvedli zástupci města. Ve druhém a třetím nadzemním podlaží budou kanceláře, v centrální části budovy atrium, které bude zakončeno střešním světlíkem. Za novou radnicí je v plánu přístřešek pro stání čtyř vozidel a odkládání jízdních kol. Projekt počítá na pozemcích u nové budovy městského úřadu také s osmi parkovacími místy, chodníky a plochou pro konání různých akcí.

"Tento týden budou betonovat základovou desku nové budovy. Hrubá stavba by měla být hotová na podzim, aby se přes zimu mohlo dělat uvnitř. Předání stavby by mělo být do konce června 2022, poté přijde na řadu vybavování objektu nábytkem a podobně. Předpoklad je takový, že úřad by mohl začít fungovat v novém na podzim 2022," řekl Šubr.

Severní část náměstí je v současnosti oplocená, je odstraněn asfalt a začíná se pracovat na inženýrských sítích. Vznikne parkoviště a prostor pro pěší s kašnou a novými stromy. Cílem radnice je zvýšil bezpečnost chodců a dopravy. "Lidé mají obavy, že na náměstí ubudou parkovací místa. Celkový počet bude zhruba zachován. Přibudou místa u úřadu, počet parkovacích stání by měl být dostatečný," řekl Šubr.

Nové zpevněné plochy náměstí budou z kamenné dlažby. V návrhu je 17 kolmých parkovacích stání, parkovací záliv pro pět vozidel. Naproti novému parkovacímu zálivu zůstanou tři podélná parkovací stání. "Náměstí by mělo být hotové do konce roku, budeme usilovat o předčasné užívání od jara," řekl Šubr.

Radnice uvažuje, jak naloží se současnou budovou úřadu v centrální části náměstí. Část zastupitelstva je pro prodej objektu. Rekonstrukce severní části náměstí s výstavbou nové radnice téměř za 100 milionů korun je největší investicí města za posledních deset let.

Vizualizace nové radnice v Lázních Bělohrad | foto: město Lázně Bělohrad

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, Lázně Bělohrad, rekonstrukce, náměstí, radnice, stavba, K. V. Raise, lázně, parkování, okres Jičín, Syner, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lázních Bělohrad začala rekonstrukce náměstí. Postaví se nová radnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.