Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Park se zámkem v Lázních Bělohrad čeká rekonstrukce. Nejdřív je třeba získat dotaci

Atraktivní prostor se zámkem a parkem v centru Lázní Bělohrad na Jičínsku by měl v příštích šesti letech projít obnovou. Rekonstrukce by se měla týkat také zchátralého špýcharu v zámeckém parku. Park se zámkem a dalšími objekty je mezi ulicemi Barákova, Štefánikova, T. G. Masaryka a náměstím K. V. Raise.

Podle starosty Pavla Šubra (STAN) by revitalizace městského parku mohla začít v roce 2022. Součástí projektu je úprava stezek, instalace veřejného osvětlení, výsadba zeleně, rozmístění nového mobiliáře a vodních prvků. Park by se měl přiblížit svých vzhledem podobě, jakou měl na přelomu 19. a 20. století.

"Na podzim chceme žádat o dotaci, pokud ji dostaneme, příští rok zámecký park upravíme. Bez dotace do toho nepůjdeme," řekl Šubr. Náklady na obnovu parku jsou podle něj v řádech milionů korun.

"Špýchar patří soukromému majiteli. Má projekt na rekonstrukci, co vím, tak měla by tam vzniknout restaurace, kavárna, v prvním patře výstavní prostory a ve třetím kulturní sál. Letos v dubnu získal dotaci, příští rok by to chtěl realizovat," řekl starosta.

Investorem a majitelem zámku je společnost Elisabeth Arms, za kterou stojí podle obchodního rejstříku podnikatel Ondřej Rathouský. Majitel již nechal opravit krovy, nová je střešní krytina na objektech zámku a letos začalo odstraňování nepůvodních příček v interiérech, které byly v objektu přistavěny po roce 1948.

"Rádi bychom rekonstrukci dokončili výhledově do pěti až šesti let. Samotná projektová příprava a schvalovací procesy památkově chráněného objektu byl proces velmi složitý a komplikovaný, který trval přes pět let a ukrojil nám mnoho času z plánů. Ani další kroky nebudou jednoduché, protože stavební povolení obsahuje řadu podmínek, které při rekonstrukci musíme splnit. Musíme všechny kroky ladit a schvalovat s památkáři," uvedla pro zástupkyně společnosti Elisabeth Arms Hana Pavlíková.

Stavbařům se podařilo objevit například dva historické krby s částečně zachovaným kamenným ostěním nebo v jednom z pokojů původní tapetu překrytou zdivem.

Majitel zámku plánuje v objektu ubytovací kapacity hotelového a apartmánového stylu nebo rekonstrukci a zpřístupnění kaple. "Součástí budou také nebytové prostory například pro sociální služby, lékárnu či jiný provoz, který bude v rámci celého projektu dávat smysl. V zámku bude také veřejně přístupná restaurace. Společenský sál plánujeme zrekonstruovat a využívat pro kulturní a jiné akce," uvedla Pavlíková. Podle ní je o celkových nákladech na rekonstrukci předčasné mluvit. "Každopádně se bude jednat o desítky milionů korun," dodala.

Barokní zámek z přelomu 17. a 18. století je kulturní památka. V roce 2016 město prodalo zámek za odhadní cenu 12 milionů korun současnému majiteli, který se ve smlouvě zavázal, že do roku 2026 zámek opraví, uvedli zástupci radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Peter H | Pixabay

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Lázně Bělohrad, park, rekonstrukce, dotace, Jičínsko, zámek, Tomáš Garrigue Masaryk, Karel Václav Rais, okres Jičín, Starostové a nezávislí, Elisabeth Arms, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park se zámkem v Lázních Bělohrad čeká rekonstrukce. Nejdřív je třeba získat dotaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.