Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Nová budova ČSOB v Hradci Králové získala kolaudační souhlas. Nyní se začne stavět lávka přes Labe

Na břehu řeky Labe u kongresového centra Aldis v Hradci Králové už několik měsíců roste nová moderní budova. Jde o budoucí regionální centrálu ČSOB. Stavba tento měsíc získala platný kolaudační souhlas. První zaměstnanci se do ní začnou stěhovat na začátku srpna. Po prázdninách se může začít se stavbou lávky.

Budova bude patřit mezi nejmodernější stavby v Hradci Králové. V ohledu k ekologii a životnímu prostředí se dokonce jedná o jednu z nejmodernějších budov ve střední Evropě. „K vytápění a chlazení budou sloužit tepelná čerpadla využívající energii ze zemního masivu prostřednictvím 108 energetických vrtů hlubokých až 200 metrů. Tyto systémy spolu s vysoce kvalitním pláštěm budovy a důslednou rekuperací tepla z vnitřních zdrojů umožní dosáhnout mimořádně úsporného provozu,“ říká Ivo Koukol, ředitel výstavby budov ČSOB. Jde o druhou největší budovu této společnosti v České republice.  

Nová budova poskytne práci víc než tisícovce lidí. Kromě call centra a regionální pobočky banky bude v objektu fungovat i kavárna pro veřejnost. Majitel stavby počítá i s pronájmem volných prostor. Není tak vyloučeno, že se v budově objeví i další obchody.  

Stavba budovy byla podmíněna vznikem lávky  

Dlouhá léta plánuje radnice lávku, která by spojila lokalitu Aldis s protějším břehem řeky. Tu má postavit společnost SMP CZ, která má ve smlouvě datum zahájení stavby 1. října letošního roku. „V současnosti jednáme s ČSOB o využití pozemků, ale počítáme s tím, že by se mohlo začít stavět o pár týdnů dřív,“ řekla Hradecké Drbně mluvčí radnice Kateřina Šmídová.  

Stavba lávky je jednou z největších investičních akcí města pro tento rok. Za novou spojnici břehů radnice zaplatí 133,7 milionu korun. Polovinu těchto nákladů chce pokrýt z evropské dotace. Hotová by měla být do 16 měsíců od zahájení stavby. 

Stavbu lávky v lokalitě kongresového centra Aldis město připravuje od roku 2003. Zvláštností navržené lávky je to, že má být postavena málo obvyklou technologií speciálního vysokopevnostního betonu. 

Vizualizace nové lávky přes řeku Labe v Hradci Králové | foto: MMHK

Ohodnoť článek

Foto ČSOB | Magistrát města Hradec Králové

Štítky ČSOB, Hradec Králové, Aldis, stavba, kolaudace, moderní, ČR, lávka, Labe, radnice, příprava, Československá obchodní banka, střední Evropa, Česko, SMP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová budova ČSOB v Hradci Králové získala kolaudační souhlas. Nyní se začne stavět lávka přes Labe  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.