Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dnes je Světový den dárců krve. V republice pravidelně daruje zhruba čtvrt milionu lidí

Cílem světového dne dárců krve je upozornit na celospolečenský význam dárcovství a zároveň poděkovat dárcům za jejich pomoc ostatním lidem. V celé České republice je v současnosti zhruba čtvrt milionu dobrovolných dárců. Podobný počet lidí daruje pravidelně krevní plazmu. Světový den dárců krve připadá na dnešek, tedy 14. června.

„Dobrovolným dárcům, kteří chodí pravidelně darovat krev či plazmu, vděčí za životy a zdraví tisíce lidí. Od dětí až po seniory. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život na darované krvi či krevní plazmě závislý,“ vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti sanaplasma. 

V České republice je v nemocničních zařízeních transfuzní služby registrováno přes 250 tisíc pravidelných dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl být 33 tisíc ročně. 

„Krevních přípravků mají v transfuzních oddělení v trutnovské a jičínské nemocnici dostatek, ale ubývá pravidelných dárců. Obě transfuzní stanice by uvítaly mladé, zdravé prvodárce, kteří by chodili pravidelně. Například do trutnovské nemocnice přišlo loni jen 50 procent nových prvodárců v porovnání s rokem 2019," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová

Postupným obnovováním běžného provozu nemocnic stoupá spotřeba krve. Potřeba je například při operacích, kterých je po pandemii o něco více.  

„Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové v souvislosti s epidemií zaznamenávalo v uplynulých měsících menší počet odběrů krve, který byl způsobený útlumem neakutních výkonů ve zdravotnictví," řekl dnes mluvčí fakultní nemocnice Jakub Sochor. Nejde však o vážný výpadek v zásobách krve. 

Z hlediska počtu odběrů je největším Transfuzním a tkáňovým oddělením to ve Fakultní nemocnici Brno. Ročně vydá kolem 40 tisíc transfuzních přípravků. 

Hradecká nemocnice má nové transfuzní oddělení  

V těchto dnech v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové probíhá demolice staré budovy transfuzního oddělení. Odtud se v prosinci loňského roku přestěhovalo do nové budovy v těsné blízkosti. Stará stavba už nedokázala držet krok s moderní medicínou.  

Stavba nového oddělení začala už v polovině roku 2019. „Nová budova transfuzního oddělení splňuje nejpřísnější požadavky kladené na výrobce léčiv z lidské krve a na laboratoře oboru transfuziologie a imunohematologie," uvedl primář transfuzního oddělení Vít Řeháček

Transfuzní oddělení odebírá bezpříspěvkovým dárcům krev a krevní složky, které dále zpracovává, vyšetřuje a dodává transfuzní přípravky na oddělení nemocnice, kde ji dostávají pacienti. 

Krev dostane pacient už ve vrtulníku  

Jako první ve střední Evropě začali záchranáři podávat krev pacientům ještě na palubě záchranářského vrtulníku. „Za rok podáme krev v terénu nebo během cesty do nemocnice přibližně třiceti pacientům,“ říká vedoucí lékař střediska letecké záchranné služby Anatolij Truhlář

Krev je na palubě žlutého vrtulníku uložena ve speciálním boxu. Toto zařízení je nastaveno tak, aby v něm krev vydržela déle než 24 hodin. Uvnitř jsou dvě jednotky, každá o objemu 450 mililitrů. Krev pro letecké záchranáře je třeba pečlivě vybrat.  

„Krev musí být vhodná pro všechny pacienty bez jakéhokoliv ohledu na krevní skupiny. Dárci musí mít krevní skupinu 0, musí mít plazmu, která neobsahuje protilátky proti krevní skupině A a B. Dárci se testují. Takových dárců je minimum," říká Řeháček. 

Jak vypadá dárcovství krve?  

Samotný odběr 450 mililitrů takzvané plné krve trvá pět až deset minut. Přístrojové odběry krevních složek trvají kolem hodiny, nejčastěji se tímto způsobem odebírá plazma a krevní destičky. 

Dárce krve musí splnit několik základních pravidel jako například věk. Darovat může jen člověk mezi 18 a 65 lety. Jeho váha musí být minimálně 50 kilogramů. Zároveň nesmí trpět chronickým onemocněním, žloutenkou nebo HIV. Darovat krev mohou jenom lidé, kteří v minulosti neprodělali malárii.  

Například transfuzní oddělení v hradecké nemocnici je k dispozici denně vždy od 7:00 do 11:00. Výjimkou jsou pouze středy. Před samotným odběrem zájemce vyplní zdravotní prohlídku a vyplní formulář o svém zdravotním stavu. Termín lze objednat i on-line na webu fakultní nemocnice.  

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Štítky krev, dárce, darování, transfuze, záchrana, potřeba, Hradec Králové, Světový den dárců krve, 14. červen, FNHK, nemocnice, odědělení, dárce krve, Česko, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Brno, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Světový den dárců krve. V republice pravidelně daruje zhruba čtvrt milionu lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.