Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Safari Park má dalšího nováčka. Zahradě se podařilo odchovat antilopu s chobůtkem

Zoologická zahrada zaznamenala další úspěch na poli rozmnožování zvířat. Tento týden se narodila samice miniaturní antilopy dikdik Kirkův. Ta je typická svým nosem, který připomíná malý chobot. Na narození tohoto mláděte čekal Safari Park šest let. Žádné jiné zahradě v České republice se tuto antilopu nepodařilo rozmnožit.

„Pro samici Debru jde o první mládě, jsou jí necelé dva roky a relativně nedávno dosáhla pohlavní dospělosti. Navzdory tomu se projevuje jako skvělá matka,“ popisuje odchov dikdika Kirkova zoolog Jiří Hrubý. Otcem je dva a půl roku starý samec Landih. I pro něho je otcovství premiérou.

Hned po narození se mládě odebralo do připravené boudičky. Pro tato zvířata je podobné chování typické. Stejně se chovají i ve volné přírodě. Ve skrýši čekají až se k nim matka vrátí na kojení. Mládě se narodilo v pondělí, první preventivní prohlídku provedli ošetřovatelé včera. „Jde o samici a podle pozorování je mládě zdravé a prospívá,“ dodal Hrubý.

Návštěvníci zahrady musí mít trochu štěstí

Takzvané kapesní mládě návštěvníci uvidí jen s trochou štěstí. Jde o plachá zvířata, která jsou většinu dne schovaná. Ačkoli safari park v současnosti vedle čerstvého přírůstku chová ještě šest dospělých zvířat, mnoho návštěvníků je přehlédne. Dikdikové jsou také spíše noční tvorové.

Tato zvířata jsou zvyklá na drsné polopouštní prostředí. K tomu mají uzpůsobené své tělo. Typickým je jejich nos, který na první pohled vypadá jako malý chobot. „V prodloužených nozdrách se ochlazuje krev, která se rozvádí dál do těla. Voda, která v nozdrách zkondenzuje z páry, se navíc může vrátit zpět do organismu,“ vysvětluje Hrubý.

Dikdikové patří k nejmenším antilopám světa, menší jsou pouze lesní antilopky rodu Neotragus. Ty však nejsou v zoologických zahradách k vidění. Safari park chová dikdiky od roku 2002. Za tu dobu se tu narodilo 24 mláďat.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky safari park, ZOO, Dvůr Králové, antilopa, mládě, foto, samice, dikdik Kirkův, zahrada, zoologická zahrada, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park má dalšího nováčka. Zahradě se podařilo odchovat antilopu s chobůtkem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.