Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti fakulty restaurování čistí barokní Braunův Betlém u Kuksu

Braunův Betlém v Novém lese u Hřibojed na Trutnovsku nedaleko Kuksu čistí studenti litomyšlské Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Práce, které začaly v pondělí, jsou naplánované do konce června. Poté přijde na řadu chemické preventivní ošetření skalní památky. Braunův Betlém je skupina soch a reliéfů vytvořených barokním umělcem Matyášem Bernardem Braunem a zakomponovaných do krajiny.

"Navazujeme na spolupráci mezi fakultou, Národním památkovým ústavem a dalšími institucemi, kdy před několika lety proběhl výzkumný projekt NAKI ministerstva kultury zaměřený na ochranu areálu v Novém lese. Z projektu vzešel doporučený postup ochrany, ze kterého vycházíme," řekl restaurátor a pedagog fakulty Jakub Ďoubal.

Studenti pod dohledem pedagogů v Novém lese mechanickými postupy odstraňují mechy a lišejníky a za pomoci vodní páry sochařská díla dočišťují. Zajímavostí je, že sochy a reliéfy jsou vytesány z rostlé skály.

"Bude následovat preventivní ošetření ethanolem tak, aby v nejbližší době sochy a reliéfy znovu neporostly. Poté celý postup vyhodnotíme, vzejde z toho systém pravidelné kontroly a konzervace," řekl Ďoubal.

Nepředpokládá, že by v nejbližších letech bylo nutné dělat rozsáhlejší restaurátorské práce. "Překvapivě je to v relativně dobrém stavu, reliéfy jsou stále dobře patrné. Kámen není vážně hloubkově narušen, připadají v úvahu menší dílčí opravy. Pískovec je tam poměrně kvalitní, bezprostřední poškození památky tedy nehrozí," řekl Ďoubal.

Očištění sochařských děl a jejich ošetření postřikem by měli studenti stihnout během léta. V Novém lese nyní pracuje desítka studentů. Fakultu restaurování Univerzity Pardubice oslovil Národní památkový ústav (NPÚ).

Braunův Betlém je sochařské dílo z období baroka. Nachází se u barokního hospitalu Kuks, který byl před několika lety nákladem 440 milionů korun opraven. Z Kuksu se do Nového lesa lze dostat po červené a žluté turistické trase. V roce 2001 byl betlém vyhlášen národní kulturní památkou a zařazen na indikativní seznam dědictví UNESCO, díky čemuž se může ucházet o zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Většina soch v Novém lese patří státu, který je spravuje prostřednictvím NPÚ. Pouze socha poustevníka Juana Garina patří obci Hřibojedy a socha ovečky městu Dvůr Králové nad Labem. Královéhradecký kraj usiluje o to, aby vzácná památka měla jednoho vlastníka, a to stát.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, památky, školy, Trutnovsko, Kuks, Braunův Betlém, údržba, restaurování, Matyáš Bernard Braun, socha, reliéf, Nový Les, Univerzita Pardubice, Národní památkový ústav, okres Trutnov, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti fakulty restaurování čistí barokní Braunův Betlém u Kuksu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.