Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Likvidace chemikálií po Kovoplastu v Novém Bydžově je ve finále. Hotovo bude v příštím roce

Likvidaci ekologické zátěže v Novém Bydžově po bývalém podniku Kovoplast, který zamořil spodní vody, je ve finále. Celkové náklady na projekt jsou okolo 100 milionů korun. Dosud šlo na sanační práce zhruba 60 milionů korun. Ekologická zátěž by měla být zlikvidována a podzemní vody v Novém Bydžově dekontaminované v roce 2023.

Na sanaci chemikálií se pracuje od roku 2008, kdy město nechalo provést hydrogeologický průzkum, který přítomnost škodlivých látek potvrdil.

"V současnosti je už odtěžena kontaminovaná zemina a probíhá odstraňování škodlivin z podzemních vod pomocí dvou metod, a to chemické oxidace manganistanem draselným a biologické redukce za využití mlékárenské syrovátky," řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Celkové náklady na projekt činí zhruba 100 milionů korun, z toho 85 procent pokryje státní dotace, deset procent je příspěvek kraje a pěti procenty se podílí Nový Bydžov. Z celkových deseti milionů korun kraj loni městu poskytl dva miliony korun, letos 2,4 milionu korun. Jen na odstranění jednoho litru ředidla uniklého do podzemních vod bývá v praxi nutné vynaložit 40 až 150 tisíc korun, uvedli zástupci kraje.

"Druhým rokem v okolí bývalého podniku Kovoplast v Novém Bydžově probíhá finální sanace zaměřená na odstraňování průmyslových ředidel z podzemních vod. Chemikálie se tam do podzemí masivně a dlouhodobě dostávaly před rokem 1989," řekl mluvčí. Projekt na likvidaci staré ekologické zátěže podzemních vod v Novém Bydžově je výsledkem dlouholetého úsilí města, kraje a dalších stran.

Na rozsáhlé znečištění podzemní vody v domovních studních karcinogenními chemikáliemi se přišlo v roce 2007 a o rok později hydrogeologický průzkum znečištění potvrdil. Pod pozemkem bývalého podniku Kovoplast a v jeho okolí bylo podle odhadů 2,5 tuny chlorovaných etylénů a osm tun ropných látek.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, ekologie, správa, Nový Bydžov, Kovoplast, náklady, čištění, podzemní voda, znečištění, Královéhradecký, kraj, projekt, Královéhradecký kraj, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace chemikálií po Kovoplastu v Novém Bydžově je ve finále. Hotovo bude v příštím roce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.