Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Rekonstrukce pevnosti v Josefově by mohla skončit ještě letos

Rekonstrukce hradeb pevnosti Josefov na Náchodsku se blíží do finále. Původně se plánovalo, že obnova některých částí potrvá až do poloviny příštího roku. Podle stavební společnosti bude hotovo ještě letos.

„Jde o poslední etapu. Práce jsou o něco napřed, než se předpokládalo. Stavební firma má termín do poloviny příštího roku, ale chtěla by skončit letos, takže uvidíme. Objem prací narůstá. Jde často o zeď, která se jeví v pořádku, ale jakmile ji začnou rozebírat, ukáže se, že to tak není," řekl Milan Libich, který má na starosti stavební dozor. 

Hotová je rekonstrukce Ravelinu XIII v areálu, kde se v létě koná hudební festival Brutal Assault. Stihlo se také udělat nádvoří mezi Bastionem IX a Bastionem IV a zvenčí ochoz Bastionu IV. 

Rekonstrukce pevnosti v Josefově začala už v září roku 2019. Jelikož se během prací objevilo několik komplikací, práce se prodraží. V současné době se počítá s náklady kolem 150 milionů korun. Většinu z nich zaplatí Evropská unie.  

Zajímavostí je, že stavbaři na dozdění hradeb používají ručně vyrobené cihly. Tím zaručili, že vzhled a vlastnosti cihel jsou co nejvíce podobné původnímu. Pro pozdější vyzdívky byly totiž často použity menší a méně kvalitní cihly, používána byla i nekvalitní malta. 

Stavbě Josefova musela ustoupit obec Ples 

Společně se sesterským městem Terezínem byl Josefov vybudován v 80. až 90. letech 18. století na příkaz Císaře II. Základní kámen pevnostního města byl položen 3. října 1780. Původně se město jmenovalo Ples podle vesnice, která jeho stavbě podlehla. Jméno Josefov bylo městu přiděleno až v roce 1793 na přání Františka II. Od roku 1948 je Josefov součástí Jaroměře.   

Jen pevnostní staveniště bylo postaveno ze zhruba 360 milionů cihel z jaroměřských cihelen. Na stavbě se podílelo zhruba 12 tisíc lidí.   

Dnes Pevnost Josefov láká turisty především na síť svých podzemních chodeb. Díky nim si mohou návštěvníci celkem jednoduše představit, jak se vojáci bránící pevnost před nepřítelem cítili.  

Josefov (část města Jaroměř) má vlastní systém názvů ulic. Řada ulic v Josefově měla názvy shodné s názvy ulic v Jaroměři. Duplicity byly odstraněny v roce 2016 přejmenováním tří ulic v Jaroměři a čtyř v Josefově. Šlo o přejmenování Palackého na Kracíkovu, Husova na Traxlerovu, Jiráskova na Guldovu, Lužické na Kpt. Kroužela.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Peteri | Fotolia

Štítky Josefov, pevnost, rekonstrukce, historie, hradba, Jaroměř, Ravelinu XIII, dokončeno, Náchodsko, cihla, okres Náchod, Pevnost Josefov, Brutal Assault, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce pevnosti v Josefově by mohla skončit ještě letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.