Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na očkování v kraji se dlouho nečeká. Ode dneška se mohou registrovat lidé nad 16 let

Podle informací z webu ministerstva zdravotnictví je v Královéhradeckém kraji naočkováno zhruba přes 300 tisíc lidí. Kompletní očkování má za sebou zhruba 85 tisíc obyvatel. Ve většině případů se na první dávku čeká několik dní. Ode dneška (pátek 4. 6. 2021) se mohou k očkování registrovat všichni nad 16 let.

Dle dostupných informací je u mladší populace zájem o očkování nižší. „Očkování v Královéhradeckém kraji probíhá plynule a rozložení očkovacích míst a jejich kapacita odpovídá týdenním dodávkám vakcín do regionu," potvrdil mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.  

Například v Hradci Králové čeká na svoji první dávku šesti tisíc lidí. Jde o nejvytíženější očkovací místo v Královéhradeckém kraji. „Čekací doba je v průměru v řádech dnů, přičemž systém řadí přihlášené dle věku, starší mají přednost. Vakcín máme dostatek,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor

Naopak nejméně lidí se chce nechat v Broumově, Jaroměři nebo Náchodě. Zde na svoji první dávku čeká jen několik málo desítek lidí. „Chtěl jsem se registrovat do Jičína. Následně jsem ale zjistil, že je tu skoro dva tisíc lidí v řadě. Proto jsem se nechal naočkovat v Lomnici, kde to šlo ráz na ráz,“ řekl Hradecké Drbně Lukáš Štampoch z Nové Paky.  

Registrace otevřená pro lidi nad 16 let  

Dnes o půlnoci se centrální registrační systém na očkování otevřel i pro lidi nad 16 let. V poslední věkové kategorii v České republice žije zhruba 1,5 milionů lidí. Systém registrace k očkování je stejný jako u ostatních věkových skupin.  

Zájemce musí zadat číslo svého mobilního telefonu, na který mu přijde číselný kód. Po jeho zadání je mu umožněna registrace. Do ní je třeba zadat osobní údaje a vybrat si preferované očkovací centrum. To nemusí být nutně v Královéhradeckém kraji. V případně, že je zájemce v upřednostňované skupině, zadává ještě kód od zaměstnavatele. Jde například o učitele.  

Až se na vybraném očkovacím místě uvolní termín, přijde druhá SMS zpráva. Do tří dnů je třeba provést rezervaci termínu a času. Z té systém automaticky odvodí a přiřadí i termín pro aplikování druhé dávky. Pokud na SMS s termínem registrovaný nezareaguje, dostane ji ještě dvakrát a pak je mu registrace zrušena. 

V kraji má kompletní očkování 15 procent lidí  

Z informací ministerstva zdravotnictví vyplývá, že má v Královéhradeckém kraji dokončené očkování pět procent obyvatel. V současné době v tomto regionu žije zhruba 550 tisíc lidí. Obě dávky má podle statistik přibližně 85 tisíc lidí. V rámci první várky má Královéhradecký kraj vykázáno zhruba 220 tisíc očkování. Celkem jde o 300 tisíc podaných dávek.  

Nejvíce dávek v Královéhradeckém kraji podala Fakultní nemocnice Hradec Králové. Druhá v pořadí je nemocnice v Náchodě. Kromě zdravotnických zařízení v kraji očkují i praktičtí lékaři. Ty během minulého týdne provedli kolem 38 tisíc vakcinací.  

„Očkování se u nich postupně zrychluje s příchodem většího počtu vakcín. V červnu by navíc měla přijít očekávaná velká dodávka vakcíny od firmy Johnson & Johnson, kterou budou praktici očkovat," řekl mluvčí kraje. 

V celé České republice má kompletně hotové očkování zhruba 1,5 milionu lidí. Celkem je vykázáno kolem čtyř milionů dávek vakcín.  

Pandemická situace v kraji je dobrá  

Epidemiologická situace v Královéhradeckém kraji se od konce února zlepšuje. Východočeský kraj patří mezi nejméně zasažené regiony v České republice. O pomyslné první místo se hradecký kraj dělí s Karlovarským krajem.  

Nejpříznivější situace v Královéhradeckém kraji byla v úterý na Trutnovsku a Jičínsku, kde bylo vykázáno jen devět a 12 pozitivních lidí na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Naopak nejvíce nových případů přibylo na Rychnovsku. Šlo o 24 lidí.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 6

Štítky očkování, Královéhradecký, kraj, čekání, registrace, 16, COVID-19, zájem, počet, ČR, Královéhradecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, vakcína, Česko, Jakub Sochor, Náchod, Hradec Králové, Johnson & Johnson, Fakultní nemocnice Hradec K

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na očkování v kraji se dlouho nečeká. Ode dneška se mohou registrovat lidé nad 16 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.