Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Českého ráje se zatoulal výreček malý až z Afriky. Ochranáři to připisují změnám klimatu

V minulém týdnu se podařilo ornitologům v Českém ráji vůbec poprvé odchytit výrečka malého, latinsky Otus scops. Na druh netypický pro tuto oblast narazili v přírodní rezervaci Žabakor.

Výrečka malého se podařilo ornitologům odchytit v rámci projektu CES, jehož cílem je evidence počtu pěvců hnízdících na Žabakoru a zjištění síly jejich populací. „Jedna z etap tohoto projektu probíhala na Žabakoru na začátku tohoto milénia. Od letošního roku probíhá další etapa,“ sdělil redakci vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Za migrací stojí klimatické změny

Ještě před deseti lety patřil výreček malý v České republice mezi extrémně vzácné druhy. V posledních letech na něj ale naráží ornitologové přeci jen o něco častěji. Důvodem může být změna klimatu. „Výskyt výrečka malého v Českém ráji lze přičítat přirozené migraci druhů, které napomáhá probíhající změna klimatu. To znamená, že na místech, kde dříve nebyly vhodné podmínky pro teplomilné druhy se vlivem změny klimatu vhodné podmínky vytvářejí,“ vysvětlil Klápště.

Hnízdní areál výrečka malého sahá od Mongolska přes střední východ až po jižní a východní Evropu.

Výreček patří mezi tažné druhy a do Českého ráje tak doletěl až z africké Sahary. „Tento jedinec se při návratu značně rozvášnil a přiletěl se podívat až do Českého ráje,“ uvedla CHKO Český ráj na sociálních sítích. Podle Správy je sice nepravděpodobné, že by výreček v Českém ráji hnízdil, úplně nemožné to ale není.

O profesionální odchyt sovičky se postarali ornitologové Jakub Hlaváček a Josef Rutterle. Celá akce trvala sotva pár minut. „Tato sova byla odchycena do odchytových sítí, byla prohlédnuta, změřena, zvážena, okroužkována a vypuštěna zpátky do volné přírody,“ dodal vedoucí Správy.

Přestože výskyt podobně výjimečných druhů v Českém ráji v poslední době neevidují, za zmínku stojí třeba před pár lety potvrzený výskyt a rozmnožování šakala obecného v nedalekém bývalém vojenském prostoru Milovice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Český ráj, výreček malý, sova, pták, CHKO, klimatické změny, Afrika, Jiří Klápště, Česko, Mongolsko, Jakub Hlaváček, Střední východ, Východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Českého ráje se zatoulal výreček malý až z Afriky. Ochranáři to připisují změnám klimatu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.