Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ve Dvoře Králové nad Labem vzplál sporák. Olej nikdy nehaste vodou, varují hasiči

Hasiči tento týden vyjížděli k požáru bytovky ve Dvoře Králové nad Labem, kde došlo ke vznícení potravin na sporáku. Požár se kuchařce podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů – nezazmatkovala a nepoužila vodu, nýbrž oheň udusila.

Do ulice Komenského vyrazily čtyři jednotky hasičů, profesionálové ze Dvora Králové nad Labem a dobrovolníci z Bílé Třemešné, Verdeku a Žirče. Požár sporáku se ale podařilo uhasit už před jejich příjezdem.

„Hasiči následně zkontrolovali místo požáru a zlikvidovali zbývající ohniska. Vyšetřovatel hasičů zjistil, že k požáru došlo při vznícení oleje při přípravě oběda. Rázem se požár rozšířil na digestoř a část kuchyňské linky. Duchapřítomné uživatelce bytu se podařilo uhasit olej tím, že položila pečící plech na horní hranu hrnce. Přitom se nadýchala zplodin hoření a byla předána do péče zdravotnické záchranné služby,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hořící digestoř a kuchyňskou linku následně uhasili dělníci, kteří pracovali v sousedním bytě.

„Uživatelka bytu se zachovala správně, když hrnec s hořícím olejem přikryla plechem, čímž zamezila přístupu vzduchu k hořící kapalině. V žádném případě bychom neměli hasit hořící olej vodou, protože v tu chvíli dochází k extrémně rychlému odpaření vody a masivnímu rozšíření požáru,“ upozorňuje Götzová.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun, poškozeno bylo vybavení kuchyně a zplodiny hoření zasáhly okolní omítku a malbu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KHK

Štítky požár, hasiči, kuchyně, Dvůr Králové nad Labem, sporák, Bílá Třemešná, Žireč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové nad Labem vzplál sporák. Olej nikdy nehaste vodou, varují hasiči  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.