Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žháři, kteří zapálili zámek v Horním Maršově na Trutnovsku, skončí na řadu let ve vězení

Za podpálení zámku v Horním Maršově na Trutnovsku padl trest. Šestice žhářů stanula před krajským soudem v Táboře, protože měla na svědomí ještě založení požáru autobazaru u Humpolce na Pelhřimovsku a krádež v pražském Švandově divadle. U soudu padly mnohaleté tresty vězení .Ten nejvyšší je 13 let a deset měsíců k tomu.

O rozsudku informoval regionální Deník. Nejvyšší trest 13let a 10 měsíců dostal Petr Fic, který měl podle soudu žhářské útoky naplánovat. Objednatel, Vladimír Racek, skončí za mřížemi na 12,5 roku. Navíc musí pod hrozbou osmnáctiměsíčního prodloužení trestu zaplatit milion korun. Další dva muži odešli od soudu s jedenáctiletým trestem vězení a jeden bude oblékat vězeňský mundúr 9,5 roku. Rozsudek zatím není pravomocný.

Policie zadržela podezřelé v loňském roce

Podezřelí byli zadrženi loni v březnu v Praze. Celý případ si pak převzali kriminalisté z Vysočiny. Pelhřimovský soud je následně poslal do vazby. „ Zadržení muži ve věku 42 až 55 let byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení," řekla tehdy policejní mluvčí Dana Čírtková. Vysoký trest jim hrozil proto, že jednali jako organizovaná skupina.

Už dříve policisté uvedli, že případ požáru autobazaru z roku 2018 a zámku Horní Maršov ze srpna 2018, spolu zřejmě souvisí. U obou případů je téměř jisté, že se jednání účastnilo více osob,“ dodal v průběhu šetření policejní mluvčí Jan Čížkovský. Kriminalisté vyhodnocovali informace o vozidlech, které se pohybovaly v blízkosti požárů a následně nabraly směr Praha. „Právě v Praze byla odcizena registrační značka, která byla umístěna na jednom z vozidel. Shoda popisu osádek těchto vozidel je rovněž dalším vodítkem pro policisty. Vzhledem k uvedeným informacím trutnovští kriminalisté úzce spolupracují nejen s kolegy z Pelhřimova, ale i z Prahy a dalších útvarů,“ zmínil Čížkovský.

Zámek v Horním Maršově zcela vyhořel

To, že byl zámek zapálen úmyslně, bylo od samého začátku jednou z nejpravděpodobnějších verzí vyšetřovatelů ze strany hasičů. „Požár vznikl na severovýchodní straně zámku, úmyslně byl založený v odlehlejší části, aby se na něj přišlo co nejpozději a vznikla značná škoda. Jeho intenzita byla veliká, rychle postupoval a šířil se po celém obvodu půdního prostoru bývalého zámku. Ve vnitřních prostorách pod ohniskem požáru byl cítit zápach hořlavých kapalin," popsal vyšetřovatel hasičů Libor Halouzka. Výsledky expertízy potvrdily přítomnost látek podporujících hoření. Následně se úmyslné zapálení potvrdilo i během policejního vyšetřování. Škoda byla odhadnuta na 5 milionů korun. Soud výši škody na zámku zvýšil na 11,5 milionu korun.

Zásah nebyl jednoduchý

Hasiči museli zdolávat extrémní podmínky. Venku panovala teplota okolo 35°C, sálavé teplo od požáru působilo až do 40 metrové vzdálenosti od zámku. Během více než dvanáctihodinového zásahu bylo nutné pravidelné střídání zasahujících hasičů, aby nedošlo k jejich fyzickému vyčerpání, což se v jednom případě stalo,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Další překážkou byl zásah v samotném půdním prostoru zámku, který byl členitý a pod zřícenou střechou se nacházela skrytá ohniska.

Požár v číslech

  • Na místě bylo 105 zasahujících hasičů (13 profesionálních, 92 dobrovolných)
  • Dorazilo i 12 jednotek požární ochrany
  • Samotný zásah trval 12,5 hodiny
  • Spotřebováno bylo 232,7 tisíc litrů vody
  • Zřízena byla 4 čerpací stanoviště
  • Venkovní teplota dosahovala na 35°C
  • 4 hasiči se lehce zranili

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, Horní Maršov, Trutnovsko, vězení, organizovaná skupina, zámek, věznice, okres Trutnov, Švandovo divadlo na Smíchově, Praha, Tábor, okres Pelhřimov, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žháři, kteří zapálili zámek v Horním Maršově na Trutnovsku, skončí na řadu let ve vězení  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.