Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Krkonoších začne od začátku prosince kvůli jelení zvěři platit omezení

V Krkonoších začne v neděli 1. prosince platit zákaz vstupu k přezimovacím obůrkám jelení zvěře. Správa Krkonošského národního parku vydává na zimu toto opatření pravidelně, řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Důvodem je ochrana jelení zvěře v 17 obůrkách. Opatření bude platit až do 30. dubna.

Zákaz vstupu se týká například zeleně značené turistické trasy nad Michlovým Mlýnem podél Dřevařského potoka. Kompletní seznam tras s omezením je na webu národního parku.

Shromažďování jelenů na zimu v oplocených místech má pomoci předcházet ničení lesních porostů. Když napadne sníh, zvěř nemá co jíst a může působit škody v lese. Obůrky na různých místech hor začaly vznikat také z toho důvodu, že jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy, v létě do hor a v zimě do podhůří.

"Obory zachycují více než 90 procent krkonošské populace jelení zvěře migrujících do nížin. V obůrkách je myslivci přikrmují a umožňují jim přežít drsnou zimu. Na české straně Krkonoš v oblasti Správy KRNAP žije odhadem 450 kusů jelení zvěře," uvedl Radek Drahný.

Jelen je pro Krkonoše symbolickým zvířetem. Připomíná nejstarší dochované vyobrazení vládce hor Rýbrcoula, německy Rübezahla, na mapě Slezska z 16. století. Je to stvoření stojící na zadních nohách s kopyty, jeleními parohy, ptačí hlavou a tělem lva. Podle jedné teorie má tato podoba původ v dávných dobách a je někdy spojována s keltským božstvem přírody a divoké zvěře Cernunnem, také připomínajícím jelena a název Krkonoše.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rezervace, turistika, příroda, KRNAP, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších začne od začátku prosince kvůli jelení zvěři platit omezení  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.