Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rozhlednu Jestřebích horách čeká demolice, plánuje se ale nová

Více než 50 let starou rozhlednu na nejvyšším vrchu Jestřebích hor Žaltmanu čeká demolice. Nahradí ji nová rozhledna, kterou má z významné části zaplatit veřejná sbírka. Dnes se lidé s rozhlednou Žaltman rozloučili pochodem k ní. Samotné rozebrání a snesení kovové konstrukce rozhledny se odehraje ve druhé polovině příštího týdne. 

Za deště a větru dnes na vrchol Jestřebích hor vystoupaly desítky turistů. Jeden pochod zorganizovala obec, druhý připravil Klub českých turistů. "Bylo úžasné, kolik lidí se za tak špatného počasí na Žaltman vypravilo," řekl starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník. Rozhledna patří obci, která bude stavět i novo

Nynější rozhledna, která má vyhlídkovou plošinu ve výšce deseti metrů, vznikla na Žaltmanu v nadmořské výšce 740 metrů v roce 1967. Postavili ji svépomocí členové tehdejšího TJ Baník Malé Svatoňovice. Rozhledna je příhradové konstrukce z ocelových trubek se středovým točitým schodištěm.

"Od roku 1967 ji ale okolní les přerostl a není z ní vidět. Ani její technický stav již neodpovídá současným předpisům," popsal starosta důvody odstranění rozhledny. Případné zvýšení rozhledny by podle něj bylo nákladnější než stavba nové.

Obec se proto rozhodla pro novou rozhlednu, která by měla mít vyhlídkovou plošinu ve výšce 22 metrů. Opět z ní bude panoramatický výhled na Krkonoše, Adršpašsko-teplické skály, Orlické hory, Králický Sněžník či Podkrkonoší. "Tvar rozhledny chceme zachovat. Měla by být ocelová s točitým schodištěm," řekl starosta. Obec nyní připravuje žádost o stavební povolení.

Rozhledna by měla stát přes tři miliony

Cenu nové rozhledny obec odhaduje na tři až 3,5 milionu korun. V roce 2017 vyhlásila sbírku, v níž se zatím sešlo téměř 1,6 milionu korun. Lidé i firmy si mohou koupit jednotlivé schody. "Na schodech budou mít dárci jmenovku. O schody je zájem, z předpokládaných až 120 schodů je prodáno přes 70," řekl Provazník. Jeden schod stojí pro jednotlivce 5000 korun, firma platí 10.000 korun. Přispět se však dá jakoukoliv částkou. Obec počítá s tím, že finanční podporu na stavbu získá od Královéhradeckého kraje.

Demolici rozhledny provede zdarma parta nadšenců z nedalekého Červeného Kostelce. "Plánují, že by ji po renovaci mohli postavit jinde," uvedl starosta.

V Jestřebích horách od roku 2014 stojí rozhledna na Markoušovickém hřebeni ve výšce 708 metrů nad mořem. Je vysoká 22 metrů a nechal ji postavit státní podnik Lesy České republiky. Od Žaltmana je vzdálená asi čtyři kilometry.

Autoři | Foto Objevimesvet.cz

Štítky ČR, stavby, turistika, rozhledny, Žaltman, 2.VERZE, rozhledna, Jestřebí hory, schodiště, Klub českých turistů, Lesy České republiky, Malé Svatoňovice, demolice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhlednu Jestřebích horách čeká demolice, plánuje se ale nová  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.