Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Demolice ve Volanovské ulici v Trutnově vrátila modernizaci školy na začátek

Projekt modernizace areálu krajské Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově ve Volanovské ulici se po neplánované demolici dvou ze šesti budov vrátil na začátek. Firma, která měla zajistit rekonstrukci za původně odhadovaných více než 60 milionů korun, odstranila dva nevyhovující na sebe přilehlé objekty.

Demoliční práce vyšly téměř na deset milionů korun. Královéhradecký kraj, který je investorem, nyní se stavební firmou řeší odstoupení od smlouvy. Důvodem je příprava nového projektu na rekonstrukci areálu. Kraj původně počítal s rekonstrukcí budov, ale když se zřítila nosná zeď jedné z nich a byl zjištěn havarijní stav celého objektu, kraj musel změnit plány. Stavbaři odstranili objekt společně s další přilehlou budovou v druhé polovině roku 2023.

"Areál je nyní zabezpečen proti vstupu a pravidelně kontrolován. Kraj nechává zpracovat stavebně-ekonomický posudek koncepce na renovaci celého školního areálu. Dokument zpracovává firma ATIP Trutnov, kraj za to zaplatí 360.000 korun. Posudek by měl být hotový v první polovině letošního roku," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Rada kraje pak vyhlásí veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci a později soutěž na zhotovitele stavby. Předpoklad nového rozpočtu na modernizaci areálu školy i to, jestli nebude nutná demolice dalších budov, ukáže podle hejtmanství až stavebně-ekonomický posudek.

"Termín zahájení stavebních prací odhadujeme nejdříve na druhou polovinu roku 2025. Provoz školy nebyl přerušen, výuka probíhá v náhradních prostorech, které vedení školy v Trutnově zajistilo," řekl Lechmann.

Stavbaři začali upravovat později odstraněnou čtyřpatrovou budovu loni na jaře. Nosná příčka v budově spadla koncem června, havárie se obešla bez zranění, v době pádu zdi nikdo na staveništi nebyl. Přivolaný statik uvedl, že stav stěny byl špatný především kvůli historickým rekonstrukcím, kdy byl využit nevhodný stavební materiál. Kvůli narušení obvodových stěn bylo několik měsíců dopravní omezení v místě, kde budova přiléhá k frekventované ulici. Opravené prostory chtěla škola využít pro praktickou výuku některých oborů a část měla sloužit pro ubytování žáků jako domov mládeže. V druhé polovině roku byla budova odstraněna a s ní i přiléhající objekt.

Kraj původně mluvil o dvou etapách modernizace školského areálu ve Volanovské ulici. V první etapě měl vzniknout domov mládeže, ve druhé etapě přístavba s kompletními prostory pro obory cukrář a pekař včetně šaten, hygienické zařízení a zázemí pro úklid, dále dílny pro obor zedník i příležitostná dílna a sklad pro údržbu areálu.

Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově vznikla v roce 2018 splynutím středních škol, a to teplické střední školy hotelnictví a společného stravování a trutnovské střední odborné školy a středního odborného učiliště.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice ve Volanovské ulici v Trutnově vrátila modernizaci školy na začátek  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.