Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sněhové pole Mapa republiky už má svůj tvar. Vidět je i z Hradce Králové

Sněhové pole ve tvaru bývalého Československa na úbočí Studniční hory v Krkonoších, které je známé jako Mapa republiky, už má svůj ideální tvar. Roztát by mohlo na přelomu června a července. V předchozí zimní sezoně naměřili správci KRNAP na Mapě republiky nejvíce sněhu 6. dubna, a to 9,72 metru. Z hlediska dlouhodobého měření šlo o průměrnou hodnotu.

"Odhaduji, že v současnosti tam může být stále více než jeden metr sněhu. To, kdy Mapa republiky odtaje, bude záviset na počasí," ,sdělil mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Do Česka přitom už v úterý zamířily tropy. I dnes se nejvyšší denní teploty pohybují v Královéhradeckém kraji kolem třiceti stupňů. Teplo má být podle meteorologů i na horách. V dalších dnech budou teploty o něco nižší.

Za příznivého počasí je Mapa republiky viditelná zdaleka, dokonce až z Hradce Králové, případně i z vlakového nádraží ve Dvoře Králové nad Labem. Dobře je vidět od krkonošského bufetu Na Rozcestí nebo od Husovy boudy nad Pecí pod Sněžkou.

Nejvíce sněhu evidovala Správa KRNAP v zimním období na přelomu roku 1999/2000. Sněhová vrstva tu tehdy dosahovala výšky 15,7 metru.

Sněhové pole Mapa republiky se vytratilo v loňském roce 9. července,. V roce 2021 to bylo o čtyři dny později. Výšku sněhu měří v tomto místě Správa KRNAP už přes dvacet let. Cílem je zjistit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory. Maxima jsou tam zaznamenávána většinou na jaře. Jak sněhové pole odtává, ztrácí postupně tvar první republiky, až nakonec zůstávají střední Čechy.

Mapa republiky leží na jižním svahu, přesto tam sníh v takovém rozsahu zůstává nejdéle v české části Krkonoš. Důvodem je modelace terénu a větrné proudy anemo-orografického systému Bílého Labe, které pravidelně ukládají obrovská množství sněhu. Sněhová vrstva pak dosahuje mnohametrové výšky, uvedl KRNAP. Mapa republiky se každoročně na jaře rýsuje v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KRNAP

Štítky Hradec Králové, Mapa republiky, Krkonošský národní park, Krkonoše, Studniční hora, Československo, Správa Krkonošského národního parku, První republika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhové pole Mapa republiky už má svůj tvar. Vidět je i z Hradce Králové  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.