Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Safari Park poskytl domov živočichům z tornádem poničené zoo v Hodoníně

Safari Park Dvůr Králové nad Labem poskytl nový domov téměř 50 rybám a dalším mořským živočichům ze zoo v Hodoníně, kde v červnu tornádo zničilo pavilon s akvárii. Ve dvorském pavilonu Vodní světy lidé mohou nově vidět například murénu hvězdovitou, kanice tečkovaného nebo bodloka žlutočelého. Celkem dvorská zoo získala téměř 30 nových druhů mořských živočichů.

Transport mořských živočichů z Hodonína do Dvora Králové se odehrál před dvěma týdny a dopadl úspěšně. "Transport mořských živočichů a jejich aklimatizace na nové podmínky jsou poměrně značně náročné disciplíny. Všichni živočichové tuto složitou operaci přestáli ve zdraví a v pohodě si zvykají," uvedl dvorský zoolog Michal Podhrázský.

Zoo Hodonín ukončila chov mořských živočichů kvůli tomu, že jí statiku pavilonu s akvárii narušilo tornádo. Budovu čeká demolice. Kromě Dvora Králové nad Labem putovaly ryby i do ostravské či brněnské zoo. Chlouba pavilonu, samice žraloka černoploutvého, skončila v Zoo Olomouc.

Pavilon Vodní světy dvorská zoo loni nákladem 16 milionů korun přestavěla. Vznikly tři nové nádrže, které simulují život v afrických řekách a jezerech. Každá z nádrží pojme asi 30 metrů krychlových vody, pavilon byl vybaven novými technologiemi. "Když se kolegové z Hodonína začali shánět po domově pro svá zvířata, dlouho jsme neváhali. Není mnoho zařízení, která mají potřebné podmínky," uvedl Podhrázský.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Populární je africké safari o rozloze asi 30 hektarů, v němž lidé auty či autobusy projíždějí mezi stovkami volně žijících zvířat. Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Simona Jiřičková | Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ČR, příroda, neštěstí, počasí, zoo, Dvůr Králové nad Labem, Hodonín, živočichové, tornádo, domov, pavilon, ZOO Dvůr Králové, Zoologická zahrada Hodonín, Zoologická zahrada Brno, Zoologická zahrada Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park poskytl domov živočichům z tornádem poničené zoo v Hodoníně  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.