Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvůr Králové si vzal úvěr. Za peníze chce postavit čističku, chodníky i cyklostezky

Radnice ve Dvoře Králové nad Labem si od banky půjčila 160 milionů korun. Peníze využije v následujících dvou letech například na opravu chodníků a poničených cyklostezek. Nemalá částka padne i na stavbu nové čistírny v Žirči. Město se tak zadlužilo do roku 2038.

„Vybrali jsme stavební akce v součtu za téměř 170 milionů korun. Jedná se například o aktuálně probíhající rekonstrukci domu sv. Žofie a výstavbu kanalizace a čističku odpadních vod v Žirči,“ řekla místostarostka Alexandra Jiřičková (ANO).  

Peníze z půjčky město nadále investuje do vybudování nové cyklostezky ze Stanovic do Žirče. „Na tuto stavbu máme vydané platné stavební povolení,“ dodala Jiřičková. Z finančního balíku se zaplatí i rekonstrukce budovy bývalé Základní školy Komenského. Na tu je zpracovaná provádějící dokumentace a čeká se na stavební povolení.  

„K uvažovaným investičním akcím, které by bylo možné z úvěru financovat, dále patří zateplení a výměna oken školní jídelny ve Školní ulici, rekonstrukce mostu do parku Schulzovy sady a stavba chodníků ve Verdeku,“ dodává mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková. Na rekonstrukci mostu v Schulzových sadech je vydáno stavební povolení. Město pouze dokončuje konečný rozpočet.  

Peníze banka půjčila bez zastavění majetku  

Radnici ve Dvoře Králové nad Labem se podařilo domluvit smlouvu, která město nenutí do zastavění dalšího majetku. „Výši částky jsme stanovili na základě analýzy možností města,“ řekla Kameníková. Zastupitelstvo půjčku odsouhlasilo na svém červnovém zasedání.  

Peníze může město čerpat do 29. prosince roku 2023. Od března následujícího roku musí čtvrtletně splácet zhruba 2,67 milionů korun po dobu 15 let. Tedy do 31. prosince 2038. 

Ohodnoť článek

Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky Dvůr Králové, půjčka, finance, radnice, zastupitelstvo, chodník, cyklostezka, čistička, odpadní, voda, splátka, banka, dluh, zadlužení, Dvůr Králové nad Labem, peníze, Žireč, Stanovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové si vzal úvěr. Za peníze chce postavit čističku, chodníky i cyklostezky  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.