Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rodině na Rychnovsku shořel dům, lidé jim ve sbírce přispěli 650 tisíc

Únorový požár rodině z Kozoder u Kostelce nad Orlicí kompletně zničil domov. Škoda, kterou oheň napáchal, byla vyčíslena na pět milionů korun. Pojistku rodina neměla. Místní se však semknuli a na pomoc rodině uspořádali sbírku, ve které se vybralo 647 441 korun.

Nočním požárem byla 15. února zasažena dílna, stodola, garáž i přilehlý dvoupatrový rodinný dům. Požár likvidovalo pět jednotek hasičů. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, podle obyvatel domu téměř zázrakem, protože si požáru včas všimli sousedi.

„Na základě ohledání požářiště bylo zjištěno, že požár zapříčinil s největší pravděpodobností špatný stav komínu, byl u něj přizděný trám,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Na náhradu škody rodina nemá nárok. Majitel domu totiž krátce před požárem vypověděl smlouvu s pojišťovnou. „Pojistku vypověděl. Chtěl si ji sjednat jinde, ale nestihl to. Pánbůh se vždycky trefí," řekla Deníku Marcela Procházková, partnerka majitele vyhořelého domu.

Lidé je však na holičkách nenechali, naopak. Město Kostelec nad Orlicí zorganizovalo veřejnou sbírku. „Na transparentním sbírkovém účtu bylo celkem včetně sbírkových kasiček vybráno 647 440,97 korun. Město poskytlo přímý dar ve výši 20 tisíc korun,“ uvedla Šárka Slezáková, referentka kultury a grantových programů Městského úřadu Kostelce nad Orlicí.

„Rádi bychom ze srdce poděkovali všem známým i neznámým dárcům, pomáhajícím kamarádům i firmám, Městskému úřadu Kostelec nad Orlicí a prostě všem, kteří nám poskytli obrovskou pomoc při likvidaci požáru a podílejí se na obnově domu. Snad se nám brzy podaří na tu šílenou noc zapomenout a hlavně ať nic podobného nepotká nikoho z vás. Moc si vážíme všeho, co jste pro nás udělali, a věříme, že se nám vše podaří s vaší úžasnou podporou brzy opravit,“ děkuje Jan Novotný, majitel vyhořelého domu.

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK | Zdroj Kostelec nad Orlicí, HZS KHK, Deník

Štítky požár, hasiči, rodinný dům, sbírka, Kostelec nad Orlicí, dům, rodina, okres Rychnov nad Kněžnou, Jan Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodině na Rychnovsku shořel dům, lidé jim ve sbírce přispěli 650 tisíc  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.