Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Rychnově nad Kněžnou začal zkušební provoz očkovacího centra

V Rychnově nad Kněžnou ve společenském centru dnes začal zkušební provoz očkovacího centra. Jedná se o první podobné zařízení mimo nemocnice v Královéhradeckém kraji. Ve dvou sálech bývalé knihovny je pět očkovacích míst, kde se lidé mohou nechat očkovat proti covidu-19. Na přípravě centra se podílel Královéhradecký kraj s městem Rychnov nad Kněžnou a krajskou rychnovskou nemocnicí.

"Jedná se o zkušební provoz. Od 1. dubna se začíná očkovat velkokapacitně, tedy pokud budou dávky vakcín. Dnes byli očkováni první zájemci," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Podle zástupců kraje bude rychnovské centrum schopné zajistit až 15.000 dávek vakcíny měsíčně. "Pro vybudování centra bylo potřeba do dvou sálů nainstalovat systém dělících stěn, které umožní oddělit klienty centra a zajistí potřebné zázemí pro personál. Předpokládáme, že centrum bude v provozu nejméně do června tohoto roku," uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Lidé do centra vstoupí hlavním vchodem, projdou registrací a před vakcinací je vyšetří lékař. "Po očkování klient počká 15 minut v čekárně a před odchodem se zastaví na výstupní kontrole, kde obdrží informace o dalším termínu očkování," uvedl ředitel rychnovské nemocnice Luboš Mottl.

Rychnovská radnice nechala v obou sálech položit nové linoleum, vymalovat omyvatelnou barvou a zrekonstruovat rozvody elektřiny a vody.

Od dubna bude na území kraje působit 11 očkovacích míst schopných podat dohromady až 112.800 dávek vakcíny měsíčně. Základními pilíři očkovací sítě jsou krajské nemocnice, státní Fakultní nemocnice Hradec Králové a soukromá Nemocnice Vrchlabí. Důležitou součástí očkovací sítě budou ordinace víc než 200 praktických lékařů; naočkují až 50.000 dávek měsíčně.

V kraji se dosud podařilo očkovat více než 70.640 dávek vakcín, 17.520 lidí dostalo druhou dávku. Z dodaných dávek zbývalo v neděli očkovat 6159 dávek. Kraj má 550.000 obyvatel. Kromě nemocnic očkují v menší míře praktičtí lékaři, praktici podali k neděli více než 6800 dávek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, koronavirus, správa, nemocnice, testování, Rychnov n.K., Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj, vakcína, očkování, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rychnově nad Kněžnou začal zkušební provoz očkovacího centra  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.