Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Hasiči v Deštném nacvičovali záchranu osob z lanovky

Přestože během letošní sezony zůstávají vzhledem k pandemii skiareály zavřené, hasiči ani tak nevynechali každoroční výcvik záchrany osob z lanovky. Ten letošní se uskutečnil ve Skicentru Deštné v Orlických horách a absolvovali ho profesionální hasiči – lezci z Rychnova nad Kněžnou, Náchoda a Hradce Králové.

„V případě, že dojde k mimořádné události, během které musí být osoby z lanové dráhy evakuovány, existuje na tuto záchranu podle norem lhůta dvou hodin. I z toho důvodu podstupují specializované skupiny lezců z řad příslušníků hasičského záchranného sboru pravidelné odborné přípravy, během kterých záchranu osob, které zůstaly uvězněny na porouchané lanovce, cvičí,“ vysvětluje mluvčí hasičů Martina Götzová.

Výcvik má svou teoretickou a praktickou část. Během teoretické si hasiči opakují metodiku záchrany, následně pak probíhá výcvik přímo na lanovce. „Záchrana z lanových drah je uskutečněna v dvoučlenných skupinách, kdy lezec vyleze po konstrukci sloupu lanové dráhy a za pomocí speciální kladky pro pohyb na ocelovém laně se za jištění druhého lezce spustí k sedačce lanovky. Následně zajistí kladku proti nežádoucímu pohybu pomocí karabiny a slaní k zachraňovaným osobám. Ty zajistí do záchranných smyček a za pomocí druhého lezce je spouští na laně,“ popisuje mluvčí.

K záchraně uvíznutých osob na lanovkách se využívají i vrtulníky letecké záchranné služby a Policie ČR s leteckými záchranáři. „V případě jejich aktivace transportují v podvěsu nebo pomocí palubního jeřábu hasiče-lezce po celém úseku lanové dráhy, čímž se evakuace zrychluje,“ dodává Götzová.

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky hasiči, výcvik, lanovka, skicentrum, Deštné v Orlických horách, záchrana, lanová dráha, Hradec Králové, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Hasičský záchranný sbor, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v Deštném nacvičovali záchranu osob z lanovky  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.