Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V průmyslové zóně Solnice-Kvasiny klesá kriminalita

Bezpečnostní situace v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny na Rychnovsku, kde je závod automobilky Škoda Auto, se zlepšuje. O posílení hlídek v oblasti proto krajské policejní ředitelství neuvažuje, vyplynulo z prohlášení vedení krajské policie.

„Průmyslová zóna je stále prioritou, abychom zajistili pocit bezpečí pro místní obyvatele i zaměstnance. Bezpečnostní situace je stabilizovaná a rozhodně se tam počet trestných činů nezvyšuje, spíše naopak," řekl krajský policejní ředitel David Fulka.

V meziročním srovnání loni klesl počet trestných činů v průmyslové zóně o 70 na 227, z toho na vrub cizinců šlo 14 procent činů. V roce 2016 policie v lokalitě registrovala 270, o rok dříve 283 a v roce 2014 328 trestných činů.

Přestupků loni meziročně ubylo o 392 na 2233, podíl cizinců na jejich páchání byl 18 procent. Nejvíce registrovaných přestupků bylo v dopravě, 1814, oproti 1944 v roce 2017. V roce 2016 to bylo 2165 přestupků z toho 22 procent měli na svědomí cizinci a opět převažovaly prohřešky na silnicích, šlo o 1575 přestupků v dopravě. V roce 2015 to bylo celkem 1559 a o rok dříve 1389 zaznamenaných přestupků.

Problémy se objevily, když v roce 2016 do automobilky a okolních továren dorazily tisíce dělníků, často ze zahraničí. Přibyly hlavně přestupky v dopravě a rušení veřejného pořádku. Škoda Auto v Kvasinách mezi lety 2015 až 2018 zvýšila počet pracovníků přibližně o 3500 na současných více než 8500 zaměstnanců. V průmyslové zóně Solnice-Kvasiny pracuje asi 12.000 lidí, z nichž většina za prací dojíždí. Policie se začala situací intenzivně zabývat v září 2016, od ledna 2017 posílila v oblasti hlídky. Předloni v létě přímo v Solnici vznikla služebna cizinecké policie.

Zástupci místních samospráv označili příchod nových pracovníků, který se odehrál v krátké době, za nevyvážený. Podle některých starostů bylo chybou, že stát před náporem pracovních sil nevytvořil v oblasti vhodné podmínky, zejména nepodpořil výstavbu bytů.

Region Rychnovska přesto stále patří k nejbezpečnějším v kraji. Loni tam policisté zaznamenali 708 trestných činů, o 149 méně než v roce předchozím. Objasněnost trestných činů tam byla dokonce jedna z nejvyšších v republice, a to přes 75 procent.

Na Rychnovsko v rámci krajského ředitelství v Hradci Králové také loni směřovala největší investice. Zateplení budovy policejní oblastní centrály v Rychnově nad Kněžnou vyšlo na 17,8 milionu korun. Ukončení této akce je naplánované na 11. dubna.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky kriminalita, 2018, Rychnovsko, Královéhradecký kraj, Policie ČR, průmyslová zóna, policie, trestný čin, ŠKODA AUTO a.s., okres Rychnov nad Kněžnou, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V průmyslové zóně Solnice-Kvasiny klesá kriminalita  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.