Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Rychnovský zámek se stal kompletně bezbariérovým. Umožnil to nový výtah

Nově se stal zámek v Rychnově nad Kněžnou plně přístupným pro všechny návštěvníky. Nový výtah umožní bezbariérový přístup do zámecké expozice, kostela Nejsvětější Trojice a do Muzea a galerie Orlických hor.

Nové zařízení je součástí rozsáhlého projektu, jehož cílem je umožnit přístup kultuře co nejširší veřejnosti, včetně osob se sníženou pohyblivostí nebo rodin s kočárky. „Věříme, že modernizace přispěje k ještě většímu zájmu o kulturní dědictví našeho kraje," uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Investice do bezbariérových úprav přesáhla pět milionů korun, přičemž polovinu nákladů uhradil Královéhradecký kraj. Hraběnka Andrea Kolowrat Krakowská, majitelka zámku, zdůraznila, že jejich cílem je otevřít zámek co nejširšímu spektru návštěvníků. „Bezbariérovost zde ocení nejen vozíčkáři, ale i senioři nebo lidé s jinak omezenými možnostmi pohybu," dodala.

Slavnostní otevření se zúčastnili zástupci kraje, rodiny Kolowratů a města Rychnov nad Kněžnou. Návštěvníci mohou nově bez obtíží navštívit i muzejní expozici, která představuje díla českého výtvarného umění s vazbou na region Orlické hory a Podorlicko.

Tato inovace je klíčovým krokem k zpřístupnění bohatého kulturního dědictví Rychnovského zámku a posiluje jeho postavení jako jednoho z nejkrásnějších barokních celků v Čechách.

Ohodnoť článek

Foto Honza Dušek, zámek Rychnov nad Kněžnou

Štítky zámek, výtah, Česko, Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Východočeši, Orlické hory, Podorlicko, kulturní dědictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychnovský zámek se stal kompletně bezbariérovým. Umožnil to nový výtah  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.