Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Hradecký kraj, ŘSD a Vamberk se po letech dohodly na uspořádání silnic ve městě

Královéhradecký kraj, státní Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a město Vamberk na Rychnovsku se dohodly na uspořádání silniční infrastruktury na území města. Stalo se tak po více než deseti letech od dokončení silničního obchvatu Vamberka. Do majetku státu nově patří pouze obchvat města, silnice procházející centrem Vamberka jsou krajské a vamberská radnice bude nově spravovat místní komunikace. Silničáři otevřeli poslední část obchvatu Vamberka v prosinci 2010.

"Je to už více než pět let, co jsem vstoupil do jednání o majetkovém vypořádání silniční infrastruktury na území města Vamberk. Ačkoliv je to dlouhá doba, jsem rád, že se toto úsilí vyplatilo a rozum nakonec zvítězil. Místní komunikace budou nyní ve správě institucí, kterým z logiky věci náleží," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). Podle něj to pro město znamená, že se bude moci konečně zapojit do dotačních programů na opravu místních cest a dalších projektů.

Na základě smluv Vamberk převzal do své správy poslední z vyřazených úseků bývalé silnice první třídy I/11 vedoucí od kruhového objezdu v Doudlebách nad Orlicí po vamberecké Lützowovo náměstí, jehož součástí je historický kamenný most přes řeku Zdobnici.

"Ve stejný okamžik město s Královéhradeckým krajem uzavřelo komplex smluv o smlouvě budoucí, na základě kterých komunikace přejde do vlastnictví kraje jako silnice III. třídy," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Tím vznikne ucelené napojení silnice III/3193 v trase Rychnov nad Kněžnou–Roveň–Husovo náměstí ve Vamberku na silnice první třídy. "Výměnou za to převede kraj na město stávající silnice třetí třídy nacházející se na území města, a to silnici III/3194 Peklo–Libštejn a úsek silnice III/01115 Lützowovo náměstí–Vyhlídka," doplnil Lechmann.

Podle hejtmanství vzhledem k nízkému dopravnímu významu těchto komunikací v krajské silniční síti budou zmíněné silnice nově v kategorii místní komunikace. "To umožní městu Vamberk jejich obnovu. Zejména v případě úseku silnice vedoucí k Vyhlídce, tedy ulice Kollárova, se jedná o důležitou lokální spojnici, jejíž oprava bude mít nejvyšší prioritu," uvedl starosta města Jan Rejzl (Společně pro Vamberk).

Uzavřením souboru smluv se naplnily historické závazky města vůči ŘSD přijaté v souvislosti s výstavbou obchvatů a logickému definitivnímu uspořádání silniční sítě v majetku města i kraje, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, správa, silnice, ŘSD, Vamberk, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj, ŘSD a Vamberk se po letech dohodly na uspořádání silnic ve městě  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.