Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U Holic hořela drůbežárna plná kuřat, pomáhali i hasiči z Rychnova

Náročnou noc za sebou mají hasiči po likvidaci požáru drůbežárny na Holicku. Hořela tu hala plná kuřat. Celkem devět jednotek hasičů tu zasahovalo od včerejšího večera až do ranních hodin. Kolik drůbeže požár přežilo, zatím není jasné.

Při rozsáhlém nočním požáru ve Starých Holicích na Pardubicku pomáhaly i dvě jednotky z Královéhradeckého kraje, profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Borohrádku. Od čtvrtečního večera v drůbežárně ve Starých Holicích hořela hala plná kuřat.

„Nasazeno bylo ihned několik proudů vody. Požár byl hlavně pod střešní konstrukcí. Hasiči tak započali s rozebíráním střechy, která v jedné části hrozila zřícením,“ popisuje mluvčí hasičů Vendula Horáková. Hasiči na místo požáru zřídili kyvadlovou dopravu vody.

„Pro ochranu kuřat byl do haly vháněn čerstvý vzduch pomocí přetlakové ventilace, dle vyjádření majitele to bylo dostačující. Hasiči vytvořili pro odvětrávání i několik otvorů do střechy,“ říká mluvčí.

Ve třech čtvrtinách haly se v ranních hodinách zřítil strop, proto byl na místo přivolaný statik, který až s denním světlem mohl rozhodnout, zda hasiči vůbec mohou vstoupit do objektu. „Rozhodnutí bylo, že se hasiči mohou maximálně pohybovat do vzdálenosti 15 metrů od vchodu. Hasiči tak mohli začít vyklízet halu s kuřaty po páté hodině ranní. Vytvořen byl lidský řetěz a kuřata byla postupně umísťována do druhé haly,“ popisuje Horáková.

Svou práci pak ale hasiči museli přerušit kvůli náhlému pohybu střechy. „Hasiči objekt stabilizovali a kuřata se podařilo vyklidit ze dvou kójí. Uvnitř se mělo nacházet asi 8 tisíc kuřat. Počet přeživší drůbeže není dosud znám,“ dodává mluvčí.

V ranních hodinách na místo dorazil i záchranný útvar hasičů z Jihlavy s těžkou technikou – pásovým rypadlem pro rozebírání konstrukcí.

„Příčina vzniku požáru se vyšetřuje a škoda není dosud přesně stanovena,“ říká na závěr Vendula Horáková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Pardubického kraje

Štítky požár, hasiči, drůbežárna, kuřata, Rychnov nad Kněžnou, Borohrádek, Holice, střecha, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

neni to naschvál podpálený,pač se sem dováži kuřata odevšud a naše chovy se ničí,ale dle Okamury by jsme se mohli postavit n anohy,a začit chovat vše potřebné,když jedu z Mladé Vožice po staré silnici přez starou Vožici do Tábora tak potkám cetou 4 zničené kravíny a jeden velikánský vepřín,je to k breku že EU vše niči.

Pondělí, 5. července 2021, 11:31Odpovědět

U Holic hořela drůbežárna plná kuřat, pomáhali i hasiči z Rychnova  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.