Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Orlických horách zasahoval vrtulník kvůli těžce zraněné cyklistce bez přilby

Mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím včera zasahoval vrtulník, letěl pro šestatřicetiletou cyklistku. Žena po pádu z kola utrpěla vážná zranění, navíc neměla helmu. Přestože je helma povinná pouze do 18 let, nejzranitelnější jsou na kole především starší ročníky, ukazují data.

Hlášení o nehodě dostala Horská služba před třetí hodinou odpoledne. „Když jsme dorazili na místo nehody, zjistili jsme, že paní neměla přilbu. Při pádu zřejmě narazila do svodidla a přivodila si vážný úraz hlavy. Byla v bezvědomí, ale dýchala, kromě toho měla řadu dalších drobných poranění,“ popsal situaci u nehody Jan Hepnar, zasahující člen Horské služby Orlické hory.

Krátce po příjezdu Horské služby dorazila i letecká záchranka. „Místo nebylo vhodné k přistání, ale na nedaleké pasece se posádce podařilo vysadit lékaře se záchranářem. Ti si zraněnou ihned převzali a poskytli jí další potřebné ošetření. Pak dorazil i sanitní vůz, lékař ženu zaintuboval a sanitka jí převezla k čekajícímu vrtulníku,“ dodává Jan Hepnar. Zraněnou cyklistku pak vrtulník transportoval do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Nehoda s vážnými následky se stala shodou okolností nedaleko místa, kde zítra startuje bezpečnostní akce Na kole jen s přilbou. V Deštném v Orlických horách se návštěvníci budou moci setkat s cyklohlídkou, která například poradí, jak správně nasadit ochrannou přilbu nebo jak být na kole dostatečně viditelný.

„Zejména v horách jsme často svědky velmi těžkých zranění hlavy v důsledku toho, že cyklista neměl bezpečnostní přilbu. Proto se snažíme již roky na nutnost jejich používání upozornit,“ apeluje Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory.

Podle statistik za posledních deset let zemřelo v Česku 494 cyklistů, více než polovina z nich přišla o život vlastní vinou. Policie za tu dobu eviduje celkem 41 987 cyklistů, kteří se stali účastníky dopravní nehody. Téměř dvě třetiny neměly ochrannou přilbu. Přesto se situace postupně rok od roku zlepšuje. „Zatímco v roce 2011 nemělo při kolizi helmu na hlavě 73 procent cyklistů, v roce 2020 to bylo 58 procent,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. 

„Při pádu cyklisty je nejohroženější částí těla hlava. To základní, co můžeme pro své zdraví udělat, je právě ochranná přilba. Ačkoliv je povinná do 18 let, data ukazují, že by bez ní neměly vyjíždět ani starší ročníky. V posledních deseti letech si nejvíce obětí mezi cyklisty vyžádala věková skupina mezi 55 až 64 lety, celkem 116, z toho většina mužů. Starší generace cyklistů často nepoužívá ochranné pomůcky, protože na ně není zvyklá. Je to špatně, vyrazit na kolo bez helmy není dobrý nápad,“ varuje Polák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky nehoda, vrtulník, cyklistika, kolo, Orlické hory, přilba, bezpečnost, cyklista, horská služba, Orlické Záhoří, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlických horách zasahoval vrtulník kvůli těžce zraněné cyklistce bez přilby  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.