Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Meziměstí skončili poslední dva zubaři, lidé musí za péčí o chrup cestovat i sto kilometrů

V Meziměstí na Broumovsku skončili poslední dva zubaři a tisíce lidí marně hledají náhradu. Zubaři na Broumovsku hlásí stop stav. Zdravotní pojišťovna je sice svým pojištěncům povinna sehnat náhradní hrazenou péči, tu ale svým klientům nabízí například v Pardubicích nebo v Praze.

Po téměř 34 letech v Meziměstí na Broumovsku končí zubaři manželé Libor a Dana Kapitánovi, odcházejí do důchodu, který už i tak o několik měsíců odložili. Jiní zubaři v Meziměstí nejsou. Zatím se nám bohužel nepodařilo za sebe sehnat nějakou náhradu a poskytování zdravotní zubní péče v Meziměstí končí 31. března letošního roku. Inzeráty s nabídkou volných ordinací v Meziměstí jsou uveřejněny stále a městský úřad i my pokračujeme ve shánění našich nástupců,“ uvedli manželé, kteří se ve své ordinaci starali o zhruba tři tisíce lidí. Většina z nich teď marně shání zubaře nového, zubaři nejen na Broumovsku, ale na celém Náchodsku mají plné kapacity.

Také město se pro své obyvatele snaží najít nového zubaře, případnému zájemci nabízí bydlení, ale marně. „Město se snaží, ale do našeho výběžku se nikdo nehrne, i když nabízejí mnoho výhod. Bohužel,“ konstatuje v meziměstské skupině na Facebooku Pavla Bohanská.

Pomoci by lidem měla zdravotní pojišťovna, která je ze zákona povinna svým klientům zajistit místní dostupnost hrazených služeb. Jenže místní služby nejsou k dispozici a tak není výjimkou, že Meziměšťákům pojišťovna nabízí jako alternativu zubaře například v Pardubicích, které jsou přes sto kilometrů daleko. „Nevím, jak jste na tom s hledáním nového zubaře, ale já upřímně říkám, že blbě. Odmítám jezdit do Hradce, Pardubic nebo dokonce do Králík, jak mi nabídla moje zdravotní pojišťovna,“ píše uživatelka SoŇa.

„Už to řeším někdy od listopadu. Nakonec jsem oslovila svou pojišťovnu a ta mi nabídla zubaře, kteří jsou podle jejich záznamů nevytížení, ale nemají povinnost přibrat si další pacienty. Takže možnosti byly - Potštejn, Pardubice, Králíky a Praha. V Potštejně nás nevzali a ostatní jsem ani nezkoušela. Mimochodem, než jsem oslovila pojišťovnu, obvolala jsem zhruba dvacet ordinací od Náchoda, přes Trutnov a skončila v Hradci. A nic,“ popisuje svoji zkušenost Veronika Nekvindová.

Problém s nedostatkem zubařů se ale netýká jen broumovského výběžku. Velký problém najít volného zubaře měla například i Veronika Volfová z Hradce Králové. „Naše zubařka ukončila veškerou spolupráci se zdravotními pojišťovnami a za obyčejnou prohlídku po půl roce si účtuje 1500. Když to sečtu, to je dvanáct tisíc ročně jen za to, že naší rodině zkontroluje zuby. Nedej bože, abychom měli nějaký kaz, to jsou pak astronomické částky. Náhradního zubaře jsem sháněla rok a půl, nakonec se mi podařilo umluvit bývalou spolužačku na třídním srazu, která je zubařka. Ale nebýt známosti, neměla bych šanci, nikoho nového nebere,“ popisuje Volfová.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky zubař, pojišťovna, Meziměstí, Broumovsko, zdravotní péče, zubní lékař, Pardubice, Praha, Hradec Králové, zdravotní pojišťovna, Potštejn, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Meziměstí skončili poslední dva zubaři, lidé musí za péčí o chrup cestovat i sto kilometrů  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.