Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Náchod zvažuje moderní multifunkční sportovní halu. V následujících dvou letech se ji ale nedočká

S koncem loňského roku byl v Náchodě hodně diskutovaným tématem záměr výstavby nové multifunkční sportovní haly. V prostorách bývalé Tepny ani v hale Plechovka být nemůže. Nabízela se možnost ji vystavět v areálu základní školy na Plhově. Lidé ale sepsali petici. Chybějí tu parkovací místa.

V prostoru bývalé Tepny halu vystavět nelze. Na základě právě probíhající architektonické soutěže tu má vzniknout nová městská čtvrť. Výsledek by měl být znám už koncem tohoto týdne. Stávající hala Plechovka není v majetku města a nabídka na její odkup byla odmítnuta. Nabízela se tedy další možnost, a to v areálu základní školy na Plhově.

Záměr byl konzultován se zástupci školy a rozjela se i široká veřejná diskuse. Město obdrželo na konci ledna petici obyvatel Plhova. Proti záměru se důrazně vymezilo 338 občanů svými podpisy. Především z důvodu nedostatku parkovacích míst na sídlišti Plhov.

Veřejná diskuze se rozproudila v době, kdy ještě nebyl záměr rozpracován do podoby studie. „Mohu potvrdit, že iniciátoři petice o podrobnosti záměru například z dopravního hlediska neprojevili zájem, což bych v takovém případě očekával a s kolegy bychom i přivítali vzájemnou věcnou diskuzi. Byl jsem pouze informován o tom, že petice probíhá,“ uvedl starosta Jan Birke.

„I když petice proběhla z našeho pohledu trochu předčasně, bez upřesnění a vyjasnění záměru, zaslouží se občanům Plhova poděkovat, že si i v tak složité době našli cestu a vyjádřili svůj názor. Pro nás je nesmírně důležitý, protože stavět projekt tak velkého rozměru bez podpory obyvatel, kteří v této lokalitě žijí, je nesmysl,“ dodal starosta.

Kluby se chtějí rozvíjet

Záměr reagoval na poptávku sportovních klubů. Pro to, aby se mohly dále rozvíjet a někam se posunout, potřebují adekvátní zázemí pro soutěže. Stávající nabídka sportovních stánků ve městě pokrývá v současnosti tréninkové potřeby klubů, neumožňuje ale další rozvoj. Kluby proto byly před necelým rokem osloveny a zjistilo se, že o výstavbu haly mají zájem. Někteří dokonce deklarovali nutnost její výstavby pro další rozvoj sportovní činnosti.

„V době, kdy se začalo o případném umístění sportovní haly v lokalitě Plhova diskutovat, šlo o vizi, kterou už dnes máme rozpracovanou v podobě dopravně-urbanistické studie. Z ní je zřejmé, že hala by se do toho prostředí dala velmi dobře situovat a vzájemně propojit se stávajícím zázemím nejen školy, ale i Jiráskova koupaliště,“ popsal záměr místostarosta Jan Čtvrtečka.

Takto propojený sportovní celek by nabízel celou řadu dalších možností rozvoje Náchoda pro místní obyvatele, podnikatele i sportovce, kteří nejsou jen z Náchoda.

„Je pravdou, a nijak nezastírám, že jsme byli překvapeni „mlčením“ sportovních klubů. A to právě v momentě, který je v přípravě tak náročného procesu klíčový,“ uvedl starosta Birke.

Na Plhově se vystaví parkovací místa

Plhov aktuálně potřebuje nové parkovací plochy. Vyplynulo to z přípravy záměru. „Stavět to, co si lidé přejí, to dává smysl! Zaměříme se proto na výstavbu dalších desítek parkovacích míst, které ulehčí obyvatelům Plhova každodenní život. Naší povinností jako samosprávy, je plnit přání a požadavky lidí, kteří tu žijí, nikoliv stavět projekty, které si nepřejí, anebo na ně možná ještě neuzrál ten správný čas. Určitě si však myslím, že má smysl se projektem výstavby sportovní haly do budoucna ještě zabývat,“ dodává starosta.

Moderního sportoviště v podobě multifunkční haly, která by nabízela mimořádné možnosti pro děti, mládež, ale i všechny věkové skupiny obyvatel, se Náchod s největší pravděpodobností v následujících dvou letech nedočká.

Vedení radnice aktuálně zaměří na výstavbu přibližně dvou desítek parkovacích míst v prostoru u výměníku na Plhovském náměstí. Vzniknout by mohly do konce letošního roku. „Ještě letos zpracujeme také projektovou dokumentaci na desítky dalších parkovacích míst před budovou základní školy. Podobu budeme s Plhováky určitě opět konzultovat,“ dplnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky multifunkční hala, sport, klub, Náchod, petice, sportovní hala, stavba, parkování, Jan Birke, Jan Čtvrtečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod zvažuje moderní multifunkční sportovní halu. V následujících dvou letech se ji ale nedočká  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.