Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ždímeme zdravotníky jako citron a lidé epidemii stále nepřikládají větší vážnost, upozorňuje ředitel náchodské nemocnice

Přestože je situace aktuálně nejhorší od počátku epidemie covid-19, řada lidí nedodržuje vládní nařízení. K velkému rozvolnění došlo hlavně během vánočních svátků. Ředitel náchodské nemocnice Jan Mach upozorňuje, že nelze zdravotníky ždímat donekonečna, už nyní jsou na pokraji sil.

„Dokážeme něco jiného než mejdan nebo lockdown? Neudělali jsme si ze zdravotníků citrony, ze kterých chceme vymačkat i tu poslední kapku šťávy? Není to tím, že zdravotní systém u nás zatím nápor nemocných s covidem zvládal, a tak nepřikládáme epidemii větší vážnost? Bude důsledky našeho neuváženého chování zdravotnictví zvládat i nadále?“ ptá se ředitel Oblastní nemocnice Náchod Jan Mach.

Prvního prosince v nemocnici v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou hospitalizovali na akutních lůžkách celkem 79 pacientů, z toho 32 na jednotce intenzivní péče a 47 na standardních lůžkách. Situace byla jako na houpačce, popisuje Jan Mach. „7. prosince jsme po 41 dnech mohli v Náchodě zakonzervovat jednu covidovou stanici (20 standardních lůžek) a o pět dnů později další (19 standardních lůžek). Na poslední náchodské standardní stanici jsme v polovině prosince hospitalizovali v jednu chvíli pouze tři covidové pacienty. Pokles hospitalizovaných pacientů byl enormní. Těšili jsme se z toho, že by si mohli zdravotníci na vánoční svátky alespoň trochu odpočinout,“ popisuje ředitel.

Jenže s blížícími se Vánocemi se situace začala opět zhoršovat. Žádný odpočinek se tedy nekonal. „22. prosince jsme opět otevírali první zakonzervovanou covidovou stanici a 27. prosince narychlo i druhou. Posledního prosince jsme již hospitalizovali na akutních lůžkách 101 covidových pacientů. Zejména víkend po Štědrém dnu byl pro zdravotníky extrémně náročný,“ říká Mach.

Vzhledem k tomu, že spousta vážně nemocných pacientů chtělo zůstat na Vánoce doma, čelila nemocnice už od 25. prosince obrovskému nárůstu pacientů. Hned po Štědrém dni stoupl příjem pacientů o 63 procent. 2. ledna se nemocnice zaplnila úplně.

 „V pondělí 4. ledna po marném pokusu o přeložení čtyř pacientů do Fakultní nemocnice Hradec Králové jsme se rozhodli snížit necovidovou kapacitu náchodského interního oddělení o jedenáct lůžek a transformovat je na covidová. Souběžně s tím nyní transformujeme zbývající necovidová lůžka v LDN Jaroměř, abychom získali celkovou kapacitu 60 lůžek pro covidové pacienty. Ani jeden z těchto kroků již není optimální, nenalezli jsme však pomoc jinde. Situace nebyla od začátku pandemie náročnější!“ upozorňuje ředitel.

Česká republika zaznamenala v roce 2020 rekordní počet úmrtí. Ve středu padl opět další rekord v počtu nově nakažených, testy jich odhalily 17 668.

„To, že může mít onemocnění covid-19 velmi těžký průběh, který neumí současná medicína vyřešit, zažíváme velmi intenzivně také v našich nemocnicích. Počet úmrtí hospitalizovaných pacientů se výrazně vymyká předcházejícím obdobím. Dosud u nás zemřelo 233 pacientů, kteří si nesli diagnózu covid-19. Vyrovnat se s častými úmrtími pacientů je pro zdravotníky velmi náročné,“ říká Jan Mach a dodává, že zdravotníci jsou už velmi fyzicky i psychicky vyčerpaní.

„Zatím však vám všem obyvatelům našeho regionu zdravotníci stále slouží. Jak je to možné? Jak je možné, že citron, který ždímeme už více než čtyři měsíce, má stále dostatek šťávy? Nebylo by to možné, pokud by naši zdravotníci nezapojili v práci vedle hlavy také své srdce. Milí naši zdravotníci, klobouk dolů před vámi přede všemi,“ dodává na závěr Jan Mach.

Aktuálně se s nákazou potýká téměř 145 000 lidí, dosud nejvíce od počátku epidemie. V Královéhradeckém kraji hygiena momentálně eviduje 9 197 nemocných s covid-19. Hospitalizováno je 439 pacientů, z toho jich je 104 ve velmi těžkém stavu. Během včerejšího dne v kraji jedenáct hospitalizovaných pacientů s covid-19 zemřelo.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Oblastní nemocnice Náchod

Štítky koronavirus, nemocnice, Náchod, krize, zdravotnický pracovník, pacient, Jan Mach, Vánoce, Štědrý den, Oblastní nemocnice Náchod, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ždímeme zdravotníky jako citron a lidé epidemii stále nepřikládají větší vážnost, upozorňuje ředitel náchodské nemocnice  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.