Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velká smečka vlků zaútočila na stádo ovcí u Teplic nad Metují

Velká smečka vlků v noci na dnešek zaútočila na stádo ovcí v Lachově, části Teplic nad Metují. Přestože ovce byly v dobře zabezpečené ohradě a hlídač střílel světlice, několik zvířat zabili a další zranili. Chovatelé očekávají v příštích dnech další útok, řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

"Podle očitého svědka, který hlídal stádo, bylo pozorováno 11 vlků. Roztrhali šest ovcí a další jsou v takovém stavu, že se budou muset utratit," uvedl Štěpán. Podle něj jde o jeden z největších útoků vlků za poslední dobu.

Koordinovaný postup smečky považuje za velký problém. Chovatel, který má přes 3000 ovcí, není takovým útokům schopen čelit, strážci stáda také mohou dát výpovědi.

Podle Kamila Zahradníka z Lesnicko-dřevařského vzdělávacího institutu vlci pronásledovali i hlídače ovcí. "Musel se vrátit do buňky a přivolat ostatní strážce a majitele. Když přijeli, vlci tam stále byli a sledovali je. Střelba světlicemi s nimi vůbec nehnula," řekl Zahradník.

V CHKO Broumovsko žije přes dvacet vlků

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle odhadů CHKO Broumovsko více než 20 vlků ve třech smečkách, které mají jádro teritoria zřejmě na polské straně hranice, ale vydávají se i na Broumovsko či Trutnovsko. Fotopasti také nově potvrdily přítomnost vlků v Orlických horách.

Podle zástupců Správy CHKO Broumovsko nemají lidé ve volné přírodě důvod se vlků bát. Odmítli také názory, že by se vlci na Broumovsku chovali nestandardně.

Hradecký kraj vyplatil za rok 2019 na náhradách škod po vlcích rekordních více než 2,2 milionu korun. Kraj vyplácí odškodné chovatelům vybraných hospodářských zvířat od roku 2016.

Fotopast v Orlických horách zachytila vlka. Je to poprvé v novodobé historii

Fotopasti v Orlických horách poprvé v novodobé historii potvrdily trvalý výskyt vlka. Snímky z konce srpna a z konce září jsou ze dvou různých míst nedaleko česko-polské hranice. V oblasti mohou trvale žít dva jedinci, zřejmě jde o přeshraniční...

Nejvyšší soud nedávno zamítl dovolání skupiny lidí z Broumovského výběžku na Náchodsku žádajících regulaci počtu vlků. Zvířata jim údajně působí škody a náhrady od státu jsou podle lidí nedostatečné. Lidé chtěli žalobami přimět k regulaci vlčí populace ministerstvo životního prostředí. Takové soudní rozhodnutí by ale podle soudů všech stupňů bylo nepřípustným zásahem do výkonné moci.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, chov, vlci, Náchodsko, ovce, Teplice nad Metují, Broumovsko, Jiří Štěpán, Královéhradecký kraj, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Halama

Přestože ovce byly v dobře zabezpečené ohradě,pokud by byla dobře zabezpečená tak by se tam nikdy nedostali ! Někdo tu asi pěkně lže a vlci to určitě nebudou.

Úterý, 20. října 2020, 17:16Odpovědět

Mojmír Hájek

Do každého lesa medvěda a vlka, na každý potok a rybník bobra a kormorána, na každé pole divokého kance a divokou svini, na každý strom roj bursíků smrkových! Ať žije biodiverzita!

Úterý, 20. října 2020, 13:27Odpovědět

Oldřich Barvenčík

V Česku není prostor pro velké šelmy, které vždy snáze uloví hospodářské zvíře než divokou zvěř. A škody vlků by měli hrdě platit jejich příznivci,ne my všichni.A co budou dřistat zelení odborníci, až padne první člověk-snadnější kořist než ovce- hlídače už honili.Zima a hlad přichází.

Neděle, 18. října 2020, 13:47Odpovědět

Oldřich Barvenčík

Vlci pronásledovali i hlídače-vlci se přece lidí bojí a utečou.

Neděle, 18. října 2020, 13:40Odpovědět

Kachle Kachlic

ze by dostali hlad?co je na tom zvlastniho,musi se prece necim zivit...prirozena pudova zalezitost.pokud nekdo nechape prirodni ekosystem,tak at se do toho nesere!!!

Neděle, 18. října 2020, 12:40Odpovědět

Velká smečka vlků zaútočila na stádo ovcí u Teplic nad Metují  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.