Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nálezce zlatého pokladu z Náchodska dostane odměnu přes 200 tisíc korun

Nálezce zlatého pokladu z doby bronzové dostane od Královéhradeckého kraje jako odměnu 207.788 korun. Rozhodlo o tom dnes vedení kraje, řekli ČTK zástupci hejtmanství. Do muzea devět spirálek ze zlatého drátu o celkové hmotnosti 257 gramů donesl na jaře muž, který jej našel v lese u Náchoda. Poté požádal kraj o vyplacení nálezného. Podle archeologoů jde o jeden z největších zlatých pokladů z doby bronzové objevených v Čechách.

Nálezce archeologům řekl, že poklad objevil v dubnu při venčení psa ve stráni na odlehlém místě, v místě rozrytém od divočáků. Zlatý drát trčel ze země, zpočátku se domníval, že jde o pytlácké oko. Když z hlíny vyhrabal devět klubek drátu, považoval je za odpad. Až doma zjistil, že našel zlatý poklad, který předal pracovníkům Muzea Náchodska.

Archeology překvapilo, že to bylo nalezeno na odlehlém místě uprostřed lesa, na kraji rokle. Z nejbližšího okolí nálezy z tohoto období dosud nejsou. Přesné místo nálezu archeologové stále tají, protože chtějí lokalitu důkladně prozkomat.

Jednou z hypotéz, jak se předmět do země v pravěku dostal, je to, že si zlato mohl v nepřístupném terénu někdo uschovat. Další, že mohlo jít o obětinu nějakému božstvu či kultu. Spirálky se našly na východní straně svahu nad roklí.

Vědci zlatý depot devíti takzvaných nekonečných spirál vyrobených z dvojitého drátu na obou koncích s očky, přičemž na jedné straně je drát tordovaný (stočený kolem své osy), datovali do mladší doby bronzové, tedy do období mezi lety 1200 až 900 před naším letopočtem. Sedm spirálek má přibližně stejnou hmotnost a dvě jsou výrazně lehčí, přičemž jeden je přeštípnutý.

Za depot se označuje jednorázově uložený hromadný soubor pravěkých předmětů nebo poklady mincí.

Podle archeologů podobné zlaté spirály v době bronzové sloužily zřejmě jako polotovar k dalšímu zpracování nebo jako předmincovní platidlo neznámé hodnoty. Z východních Čech je doloženo jen několik obdobných nálezů. K nejznámnějším patří tzv. královéhradecké zlaté osmičky. Byly objeveny v 19. století v historickém centru Hradce Králové. Šlo o zlatý drát svinutý do tvaru osmičky. V minulosti byly objeveny také v Černilově na Hradecku, ale ty se nedochovaly.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, archeologie, správa, Náchodsko, FOTO, okres Náchod, Královéhradecký kraj, Česko, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nálezce zlatého pokladu z Náchodska dostane odměnu přes 200 tisíc korun  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.