Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Parádní ocenění! Stavbou roku se stal lezecký polygon na Náchodsku

Lezecký polygon pro činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou proměnil nominaci a získal od odborné poroty titul Stavba roku 2019. Tímto oceněním se může pyšnit šest staveb v celé České republice. Na první pohled výrazná červeno-šedá stavba ve Velkém Poříčí zaujala také veřejnost, když ve veřejném hlasování zvítězila s převahou více než 45 tisíc hlasů.

Vzdělávací a výcvikové středisko Učiliště požární ochrany Velké Poříčí prošlo během uplynulého roku rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací, v rámci které mimo jiné vyrostlo nové výcvikové zařízení, které bylo slavnostně otevřeno 12. dubna 2019.

„Stavba jako taková využívá zvláštní konstrukční betonové prvky a je ojedinělou stavbou nejen v České republice, ale i v Evropě. Je to unikátní prostor, který slouží pro výcvik profesionálních a dobrovolných hasičů, ale také policistů a záchranářů, kteří se zde mohou připravovat na ty nejnáročnější typy zásahů ve výšce a nad volnou hloubkou,“ řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. František Mencl. Ocenění „Stavba roku 2019“ je pak podle něj odměnou pro všechny, kteří se na projektu podíleli, od projektanta, přes zhotovitele až po samotné hasiče – lezce, kteří vnesli do projektu své vlastní nápady.

„Stavbu polygonu ve Velkém Poříčí jsme brali od počátku jako velkou výzvu. Projekt byl na první pohled ojedinělý, dokonce nad ním realizační tým zpočátku kroutil hlavou. Vše se ale podařilo a nyní mohu říct, že to byla skutečně stavba, která se staví jednou za život. Titul Stavba roku 2019 je pak pomyslnou třešničkou na dortu a vážíme si toho, že výsledek naší práce ocenila jak laická, tak i odborná veřejnost,“ řekl Pavel Šrůtek, jednatel společnosti STYLBAU s.r.o., která byla zhotovitelem stavby.

Stavba poslouží k více účelům

V rámci projektu byla vybudována hala pro výcvik záchrany ve výškách a nad volnou hloubkou. Nejsou to ale jen vnitřní prostory, kde mohou lezci trénovat. Objekt jako celek je navržen tak, aby maximum vnitřních i vnějších ploch sloužilo pro výcvikové aktivity. Na střeše může probíhat například simulace zásahů při silném větru nebo přívalech sněhu. Profil betonové stěny pak nabízí hned několik typů hran, na kterých si mohou hasiči nacvičit různé varianty činností.

Polygon je svého druhu v celé Evropě unikátní, a to především díky své variabilitě. Příslušníci HZS a projektant se nechali inspirovat podobným zařízením blízko francouzského Grenoblu, ale svými vlastními nápady povýšili polygon ve Velkém Poříčí na zařízení, které odpovídá vysoce specifickým požadavkům hasičů. Některé prvky si dokonce navrhovali příslušníci sami.

Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí je organizační složkou HZS Královéhradeckého kraje. V roce 2002 bylo pověřeno prováděním základní a pravidelné odborné přípravy hasičů – instruktorů pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou. Doposud disponovalo zařízení dvěma výcvikovými trenažéry.

Náklady činily necelých 60 milionů

Nachází se zde lešeňový trenažér s umělou lezeckou stěnou a příhradové stožáry vysokého napětí. Stávající trenažéry však kapacitně neumožňovaly rozšíření odborné přípravy. Navíc jsou všechny umístěné ve venkovním prostoru a nejsou žádným způsobem kryté či chráněné. Proto bylo období, po které bylo možné provádět praktický výcvik, doposud omezeno.

Celkové náklady na projekt a stavbu činily 57,3 milionu Kč vč. DPH. HZS Královéhradeckého kraje čerpal dotaci z Evropské unie, Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace pokryla 85 % nákladů, zbytek byl hrazen ze státního rozpočtu. Zhotovitelem stavby byla firma STYLBAU s.r.o., projektantem firma ATELIER TSUNAMI s.r.o.

Tisková zpráva | Foto HZS HK

Štítky Stavba roku, Polygon, Velké Poříčí, Hasiči, okres Náchod, Česko, projekt, Evropa, Královéhradecký kraj, Evropská unie, František Mencl, ocenění

Parádní ocenění! Stavbou roku se stal lezecký polygon na Náchodsku  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.