Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Pro zraněného horolezce musel do Adršpašských skal vrtulník záchranářů s podvěsem

, aktualizováno 25. června 2022, 23:30

Po páté hodině odpolední zasahovali v lokalitě Křížový vrch v Adršpašsko-teplických skalách profesionální i dobrovolní hasiči se záchranáři a Skalní záchrannou službou. Museli pro horolezce, který se zranil po pádu ze skály. Zřítil se při lezení z téměř desetimetrové výšky do nepřístupného terénu.

„Zraněná osoba byla po zajištění transportována z terénu v podvěsu pod vrtulníkem LZS na blízkou louku k dalšímu ošetření,“ sdělila mluvčí hasičů Martina Götzová. Zásah proběhl za doprovodu lékaře zdravotnické záchranné služby a leteckého záchranáře hasičského záchranného sboru.

Adršpašsko-teplické skály patří mezi turisticky nejnavštěvovanější oblasti v kraji. Skalní města jsou rozlohou 1803 hektarů největší národní rezervací v republice.

Horolezec utrpěl vícečetná poranění trupu a hlavy. Lékař byl k místu horolezcova pádu vysazen s využitím lanového podvěsu. Muž komunikoval a po zaléčení byl vyzvednut v podvěsu, následně naložen na palubu a transportován do traumacentra hradecké fakultní nemocnice.

Záchranáři zasahovali v Adršpašských skalách už v neděli 12. června hned dvakrát za sebou. Nejdříve vyjížděli ke zraněnému horolezci a poté k turistovi, který zkolaboval. S rozbíhající turistickou sezónou přibývá na Náchodsku záchranářům zásahů.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje - twitter

Štítky hasiči, záchranná služba, letecký záchranář, Adršpašské skály, horolezec, pád, zranění, podvěs, transport, skála, Křížový vrch (Broumovská vrchovina), Hasičský záchranný sbor, Královéhradecký kraj, Adršpašsko-teplické skály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pro zraněného horolezce musel do Adršpašských skal vrtulník záchranářů s podvěsem  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.