Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oprava areálu muzea v Jaroměři se protáhne o několik měsíců. Otevře příští rok

Rekonstrukce historického Wenkeova domu v Jaroměři, který je sídlem městského muzea a přilehlého objektu č.p. 91, má zpoždění. S největší pravděpodobností by dokončení stavby mělo připadnout až na červenec 2022, původně šlo o dubnový termín. Kvůli navýšení prací stoupla také cena zakázky zhruba o čtyři miliony korun. Dosud se prostavělo téměř deset milionů korun. Investorem je město Jaroměř, část nákladů pokryje dotace.

Cena stavebních prací podle Pacovského vyskočila z 20,9 milionu korun bez DPH přibližně na 25 milionu korun bez daně. Vícepráce se týkají především podlah ve Wenkeově domě, fasád na obou objektem a střechy na objektu č.p. 91. "Během prací se objevily změny, na které jsme museli reagovat," řekl Jiří Pacovský z oddělení investic a rozvoje jaroměřské radnice.

Hlavní objekt dnešního muzea nechal v letech 1910 až 1911 podle návrhu architekta Josefa Gočára postavit podnikatel Josef Wenke. Wenkeovi v něm zřídili obchodní dům. Před válkou se dostali do dluhů a dům připadl městu. Dům je národní kulturní památkou.

Budování nové expozice a vybavování obou objektů přijde na řadu po skončení stavebních prací. Otevření opraveného muzea pro veřejnost se tak zřejmě posune na říjen příštího roku. Původně byl termín na začátku léta 2022.

Také projekt plánované expozice doznal úprav a zřejmě dojde k navýšení ceny asi o jeden milion korun. Původně byl rozpočet expozice zhruba 2,5 milionu korun bez DPH. "Důvodem je především zvýšení cen materiálů na trhu," řekl Pacovský.

Nová stálá expozice nabídne vhled do dějin mezinárodní obchodní činnosti rodiny Wenkeových, včetně automobilové sekce. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet například výrobu proslulých mušlových výrobků, které patřily mezi původní sortiment Wenkeova obchodního domu. Podle vedení muzea bude představen i česko-polský projet Centra tradičních řemesel na Via Fabrilis, který město Jaroměř realizuje společně s městy Boleslawiec a Klodsko a z jehož prostředků je rozsáhlá rekonstrukce financována.

Navazující objekt č.p. 91 je z konce 19. století, dosud v něm muzeum mělo depozitáře a kancelářské zázemí. Po rekonstrukci se část tohoto objektu uvolní veřejnosti, z půdy bude edukační místnost, v přízemí vznikne expozice, která se bude věnovat papírenské výrobě rodiny Wenkeových. Stavební práce a terénní úpravy se týkají také dvora, i ten bude po opravách zpřístupněn veřejnosti.

Wenkeův dům byl naposledy rekonstruován v 80. letech minulého století, přilehlý dům nikdy. Hlavní budova muzea je uzavřená. Výstavní prostory má muzeum také v městské části Josefov, kde je stálá expozice běžně přístupná.

Historický pohled na budovu dnešního muzea v Jaroměři. 

Zřizovatelem jaroměřského muzea je město Jaroměř. Muzeum v Jaroměři vzniklo v roce 1883 a patří k nejstarším v Česku. Sbírky byly poprvé vystaveny ve školní budově Na Ostrově v roce 1886. Vlastní sídlo muzeum získalo v roce 1946 právě v bývalém Wenkeově obchodním domě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiweb.cz

Štítky ČR, stavby, muzea, správa, Jaroměř, muzeum, dům, obchodní dům, Josef Gočár, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava areálu muzea v Jaroměři se protáhne o několik měsíců. Otevře příští rok  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.