Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Náchodská porodnice má další novinku, tatínkové mohou přes sklo sledovat císařský řez

Po rautových hotelových snídaních a předporodních kurzech přichází porodnice v Oblastní nemocnici Náchod s další novinkou, která se tentokrát zaměřuje na tatínky – ti mohou sledovat porod dítěte císařským řezem. Ovšem pouze přes skleněné dveře.

„V naší porodnici máme ode dneška další novinku. Tu ocení zejména tatínci, kteří chtějí mít přehled o průběhu porodu jejich děťátka císařským řezem. Porodnický tým jim nově umožní sledovat dění na sekčním sále přes prosklené dveře,“ oznámila Oblastní nemocnice Náchod na svých sociálních sítích s tím, že jsou si zdravotníci vědomi toho, že ne všichni tatínkové na to budou mít nervy, proto je varianta čekání na chodbě stále možná.

Snažíme se v rámci našich prostorových, personálních a dispozičních možností udělat maximum pro to, aby maminky odcházely z porodnice spokojené a s pocitem, že jim a jejich miminku byla poskytnuta kvalitní péče. Možnost sledovat dění na sekčním sále je novinka, kterou nám umožnily nové prostory po přestěhování porodnice,“ říká mluvčí nemocnice Lucie Chytilová.

Některé maminky ale poukazují na to, že v řadě porodnic je dnes možná přítomnost otce u císařského řezu přímo na sále, nikoliv pouze za sklem. „Ty jo, to je vymoženost, já měla v roce 2015 chlapa při císařském řezu u sebe a bez skla,“ reaguje na Facebooku Lenka B-ová. „Manžel mi v Třebíči před třemi lety seděl u hlavy,“ přidává se Nikola Ptáčková.

„Je třeba si uvědomit, že císařský řez je standardní operací. Není pravda, že v ostatních porodnicích je přítomnost otce na sekčním sále běžnou záležitostí. Není to běžné ani ve velkých fakultních nemocnicích. Vždy záleží na rozhodnutí primáře daného oddělení a vedení nemocnice, jak zváží zájem rodiček na jedné straně a rizika, která jsou s tím spojená, na straně druhé. Naším cílem je přivést na svět zdravé miminko do náruče spokojené maminky,“ argumentuje mluvčí a dodává, že otec je celou dobu v místnosti, kde se po porodu ošetřuje novorozenec. „Samotný císařský řez trvá obvykle jednotky minut, miminko je pak hned přeneseno k tatínkovi, kde je možný okamžitý kontakt s dítětem, včetně bondingu,“ dodává Lucie Chytilová.

Například Lenka Dvořáková rodila císařským řezem před deseti lety v jihlavské nemocnici a jak pro Hradeckou Drbnu uvádí, mít u sebe muže pro ni bylo zcela přirozené. „Byla jsem prvorodička, takže jsem si neuměla představit, že bych na to byla sama. Manžel seděl klasicky u mé hlavy, před námi byla plenta. Na první porod máme krásné vzpomínky, jen mi dceru pouze ukázali a poprvé jsem si ji mohla pochovat až u prvního kojení na pooperačním pokoji. Ihned po umytí, kontrole a měření ji dostal manžel. Tak ty první chvíle suploval mě, která jsem ležela na operačním stole,“ popisuje Lenka.

Možnost sledovat císařský řez partnerky přes skleněné dveře ale není jedinou novinkou, kterou náchodská porodnice přináší. Od září tu mají novopečené maminky rautové snídaně jako v hotelu, které jim přímo chystají nutriční terapeutky. Ty kladou důraz také na to, aby ženy po porodu, které začínají kojit, nedostávaly zbytečně na talíř jídla, která nadýmají.

K dalším novinkám porodnice v Oblastní nemocnici Náchod patří také nabídka předporodních kurzů a těhotenských cvičení.

Ohodnoť článek

Foto Oblastní nemocnice Náchod

Štítky porod, dítě, porodnice, Náchod, novinka, císařský řez, otec u porodu, sklo, Oblastní nemocnice Náchod, Lékárenský komplex Jihlava, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodská porodnice má další novinku, tatínkové mohou přes sklo sledovat císařský řez  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.